Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Βγήκε από το ηλιακό σύστημα το Voyager 1 της NASA


Αστρονόμοι της NASA ανακοίνωσαν σήμερα ότι το διαστημικό σκάφος Voyager 1 έγινε το πρώτο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο αντικείμενο που εξέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα μετά από δεκαετίες ταξιδιού στο διαστημικό χώρο.

Το Voyager 1 βγήκε από το ηλιακό σύστημα πέρυσι σε απόσταση περίπου 18 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο, αφήνοντας την επίδραση του ήλιου αφότου πέρασε χρόνια στην περιοχή που είναι γνωστή ως ηλιόσφαιρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Η ηλιόσφαιρα είναι το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα και τον διαστρικό χώρο.

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν αλλαγές στα επίπεδα ακτινοβολίας στις 25 Αυγούστου, καθώς οι κοσμικές ακτίνες από τον ήλιο είχαν πέσει σε χαμηλά επίπεδα και οι εκτός του ηλιακού συστήματος γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες διαπερνούσαν το χώρο αυτό.

«Θα έλεγα ότι βρίσκεται έξω από την κανονική ηλιόσφαιρα», δήλωσε ο αστρονόμος Μπιλ Ουέμπερ. «Είμαστε σε μια νέα περιοχή. Και όλες οι μετρήσεις που κάνουμε τώρα είναι διαφορετικές και συναρπαστικές».

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977.

Επισκέφθηκε τον Δία και τον Κρόνο το 1979 και το 1980, στέλνοντας στη Γη τις πρώτες λεπτομερείς φωτογραφίες των δορυφόρων τους, ενώ μαζί με το αδελφό σκάφος Voyager 2 φωτογράφησαν όλους τους εξωτερικούς πλανήτες.
Το 1990, το Voyager πήρε την πρώτη ολοκληρωμένη φωτογραφία του ηλιακού μας συστήματος.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια μελετώντας την ηλιόσφαιρα, η οποία περιβάλλει το εξωτερικό άκρο του ηλιακού συστήματος και όπου η επίδραση του ήλιου φθίνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...