Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Πύραυλος απενεργοποιεί υπολογιστές από απόσταση

Στις 16 Οκτωβρίου, ερευνητές της Boeing και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία έναν πύραυλο που έχει την ικανότητα να απενεργοποιεί υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα από απόσταση χρησιμοποιώντας μια ριπή ισχυρών ραδιοκυμάτων.

 Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην έρημο Utah ως μέρος του προγράμματος Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project (CHAMP), μιας συντονισμένης προσπάθειας της εταιρείας Boeing Phantom Works και ενός ερευνητικού εργαστηρίου της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία ενός πυραύλου που να μπορεί να «παραλύσει» ηλεκτρονικά συστήματα από απόσταση με ελάχιστες παράπλευρες απώλειες.

 Μια δυνατότητα που σύμφωνα με την Boeing θα μπορούσε μια μέρα να αλλάξει την μορφή του σύγχρονου πολέμου.

 Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο πύραυλος CHAMP απενεργοποίησε με επιτυχία τον στόχο του, «πυροβολώντας» μικροκύματα υψηλής ισχύος σε ένα διώροφο κτίριο γεμάτο υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Όλες αυτές απενεργοποιήθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα, μαζί με ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα του κτιρίου.

 Η δοκιμή μάλιστα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που απενεργοποιήθηκαν ακόμα και οι κάμερες που την κατέγραφαν. «Η τεχνολογία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον σύγχρονο πόλεμο» δήλωσε ο διαχειριστής του προγράμματος, Keith Coleman. Ο Coleman θεωρεί πως «στο άμεσο μέλλον, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αχρηστεύσει τα ηλεκτρονικά συστήματα και στοιχεία του εχθρού, ακόμα και πριν την άφιξη των πρώτων στρατευμάτων ή αεροσκαφών» ενώ συμπληρώνει πως «κάναμε την επιστημονική φαντασία, επιστημονικό γεγονός».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...