Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΡΤ περνάει σε κάδρο 16:9!


Στις 21 Σεπτεμβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Τηλέμαχου Χυτήρη.

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η είδηση δε θα είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον, όμως οι αποφάσεις του συγκεκριμένου ΔΣ είναι πολύ σημαντικές για το φιλοθεάμον κοινό και ιδίως για τους φίλους του Champions League!
Αντιγράφουμε το σχετικό κομμάτι από την ανακοίνωση της ΕΡΤ:

"Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 θα αρχίσει η μετάδοση αθλητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων σε εικόνα 16:9 (ευρεία οθόνη), αρχής γενομένης με τους αγώνες της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League. Με το σύστημα ευρείας οθόνης θα μεταδίδονται πλέον από τη ΝΕΤ και την ΕΤ1 όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, τόσο αυτά που το σήμα τους παράγεται πρωτογενώς από τρίτους σε 16:9 και μεταδίδεται από την ΕΡΤ, όσο και αυτά που θα παράγονται απευθείας από την ΕΡΤ, όπως ο αγώνας Παναθηναϊκού – Κοπεγχάγης της 29ης Σεπτεμβρίου 2010."

Αυτό σημαίνει ότι η παραμόρφωση που παρατηρείται όταν "τεντώνεται" το σήμα 4:3 για να χωρέσει σε όλη την έκταση της ευρείας οθόνης θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν στα κρατικά κανάλια. Απομένει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και το Mega, για να βλέπουμε όλο το Chapmions League όπως πρέπει.

Υπάρχει, όμως, κι άλλη μια είδηση που βγαίνει από τα πρακτικά του ΔΣ, η οποία έχει να κάνει με το ψηφιακό σήμα:

"Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 θα αρχίσει η ψηφιακή εκπομπή των προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1, της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στο διάστημα από 22 έως και 26 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι δοκιμαστικές ψηφιακές εκπομπές αυτών των καναλιών. Ταυτοχρόνως, από τις ίδιες συχνότητες θα μεταδίδονται και πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ (ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ σπορ και Kosmos). Αρχικά η ψηφιακή εκπομπή θα γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας MPEG2 -απόλυτα συμβατής με τους δέκτες και αποκωδικοποιητές MPEG4- ενώ η μετάβαση στην τεχνολογία MPEG4 θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συχνότητες επίγειας ψηφιακής μετάδοσης των προγραμμάτων της ΝΕΤ, της ΕΤ1, της ΕΤ3 και του καναλιού της Βουλής θα είναι οι εξής:

* Περιοχή Αττικής: κανάλι 52 UHF από τον πομπό του Υμηττού και
* Περιοχή Θεσσαλονίκης: κανάλι 26 UHF από τον πομπό του Χορτιάτη

Έστω και με καθυστέρηση, η ΕΡΤ μπαίνει στη νέα εποχή. Ανυπομονούμε!

Πηγή: ΕΡΤ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...