Λόγω του αχανούς νέφους σκόνης που το περιβάλλει, οι αστρονόμοι το βάφτισαν Νεφέλωμα του Τηγανητού Αβγού. Ένα αστείο όνομα για ένα τέτοιο κοσμικό τέρας: πρόκειται για έναν «κίτρινο υπεργίγαντα», από τα μεγαλύτερα άστρα του Σύμπαντος, αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τη Γη αν βρισκόταν στη θέση του δικού μας Ήλιου.
Το τερατώδες άστρο, με την επίσημη ονομασία IRAS 17163-3907, ανακαλύφθηκε σε......απόσταση 13.000 ετών φωτός από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου (ESO) στη Χιλή.
Οι κίτρινοι υπεργίγαντες είναι... εξαιρετικά σπάνια άστρα με μάζα 20 έως 50 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, τα οποία διανύουν ένα στάδιο της εξέλιξής τους στο οποίο η ατμόσφαιρα διογκώνεται και παίρνει ακραίες διαστάσεις.
Το Νεφέλωμα του Τηγανητού Αβγού είναι ο πλησιέστερος κίτρινος υπεργίγαντας που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα, αναφέρει διεθνής ευρωπαϊκή ομάδα σε άρθρο που έχει γίνει δεκτό για δημοσίευση στο Astronomy & Astrophysics.
Το άστρο είναι 500.000 φορές πιο λαμπρό από τον Ήλιο και έχει διάμετρο 1.000 φορές μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, η Γη θα βρισκόταν βαθιά στο εσωτερικό του και ο Δίας θα περιφερόταν πολύ κοντά στην επιφάνεια.
Το πολύ μεγαλύτερο νεφέλωμα του άστρου, αποτελούμενο από πυριτική σκόνη και αέρια, θα κατάπινε ακόμα και ορισμένους από τους κομήτες που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Η διάμετρος του νέφους αυτού είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου.
Δεδομένου ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της ζωής του, το IRAS 17163-3907 σύντομα θα εκραγεί και θα μετατραπεί σε υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα).
Όταν συμβεί αυτό θα μπορούσε ίσως να μετονομαστεί σε Νεφέλωμα της Ομελέτας...
πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου