Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Blackberry Torch ο αντίπαλος του iPhone


H καναδική Research In Motion (RIM), του ελληνικής καταγωγής Μάικ Λαζαρίδη, παρουσίασε το νέο της μοντέλο Blackberry Torch 9800, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων της και να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο νέο iPhone της Apple.

To μοντέλο διαθέτει οθόνη αφής, συρόμενο πληκτρολόγιο, φωτογραφική μηχανή 5 megapixel με φλας, μνήμη 4 GB, ενσωματωμένο GPS, αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα «Blackberry 6», εύκολη πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, ταχύτερο και απλούστερο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο (μέχρι τώρα θεωρείτο η «αχίλλεια πτέρνα» των κινητών της RIM).

Στις ΗΠΑ το Blackberry Torch 9800 θα αρχίσει να πωλείται στις 12 Αυγούστου αντί 199,99 δολαρίων (με διετές δεσμευτικό συμβόλαιο), περίπου όσο και το iPhone.

Πάντως οι αναλυτές, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC, δεν φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν. Όπως είπαν, το Τorch δεν αποτελεί κάποια σημαντική καινοτομία, όμως το προσόν του είναι πως φαίνεται φιλικό προς τον καταναλωτή, πράγμα που θα βοηθήσει την RIM να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό του iPhone και των κινητών με λειτουργικό Google Android.

Το μερίδιο των Blackberries στην αγορά έξυπνων κινητών εκτιμάται γύρω στο 20% έναντι 10% του iPhone και 15% των συσκευών με Android. Τα κινητά με το λειτουργικό Symbian (που προτιμά η Nokia) ακόμα κυριαρχούν.

Συνολικά έχουν διεθνώς πουληθεί περίπου 100 εκατ. συσκευές Blackberry μέχρι σήμερα.

Σχολιάζοντας την κόντρα της εταιρίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που –για λόγους εθνικής ασφαλείας- απειλούν να βάλουν εμπάργκο στα Blackberries, αν η RIM δεν τους επιτρέψει την πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα που στέλνουν τα κινητά της, καθώς επίσης την πιθανότητα και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο, ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της RIM Ντέηβιντ Γιαχ δήλωσε: «Δύσκολα θα κλείσουν το Blackberry. Πολλές κυβερνήσεις του κόσμου εξαρτώνται από αυτό».

Μολονότι το Blackberry έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους κυρίως χάρη στην γρήγορη και ασφαλή από «ωτακουστές» υπηρεσία ανταλλαγής e-mail που προσφέρει, οι επικριτές του θεωρούν ότι χρειάζεται αρκετές αλλαγές για να κερδίσει νέους πελάτες.

Η επιτυχία του Torch, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το κατά πόσο η RIM θα πείσει τους δημιουργούς λογισμικού να αναπτύξουν νέες εφαρμογές για τη συσκευή της, κάτι που ήδη έχει συμβεί κατά κόρο με το iPhone, πράγμα που εξηγεί και την μεγάλη εμπορική επιτυχία του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...