Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

How to : Παίξτε Nintendo 64 στον υπολογιστή σας


Tο Nintendo 64 (N64) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα μέσα του 1996 και ήταν το μηχάνημα νέας γενιάς που έριξε η Nintendo στην μάχη των κονσολών αυτής της εποχής. Έχοντας σαν κύριους αντίπαλους το Playstation της Sony και το Saturn της Sega και μολονότι ήταν η μόνη κονσόλα από τις τρείς που λειτουργούσε στα 64bits, δεν έτυχε την αποδοχή του κοινού. Σε συγκριση με τους αντιπάλους της δεν είχε τίποτα να ζηλέψει και μάλιστα υπερτερούσε σε πολλά σημεία. Δυστυχώς όμως η επιλογή της εταιρείας να επιμείνει και σε αυτή την κονσόλα με τα γνωστά της cartridge έναντι των CDs των άλλων πλατφόρμων, οδήγησε το N64 σε αποτυχία. Τα cartridge είχαν σίγουρα υπερβολικά ταχείς χρόνους φόρτωσης και πρακτικά άπειρο χρόνο ζωής σε σχέση με τα CDs, οι χρήστες όμως προτίμησαν τελικά τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο των CDs με τα μεγάλα cinematics. Eπιπλέον το κόστος παραγωγής τίτλων για το N64 ήταν σαφώς μεγαλύτερο και οι εταιρείες παραγωγής απέφευγαν να δημιουργούν τίτλους για την κονσόλα. Όλα τα παραπάνω όδηγησαν στην σχετική εμπορική αποτυχία της πλατφόρμας. Παρ’ όλα αυτά το Ν64 έχει να επιδείξει αξιoθαύμαστους τίτλους που έχουν επιτελέσει σημεία σταθμούς στην ιστορία των videogames.



Ευτύχώς για μας η κονσόλα έχει προσομοιωθεί άψογα και μπορούμε να βρούμε στο internet πολύ καλούς emulators που παίζουν τους περισσότερους από τους τίτλους χωρίς κανένα πρόβλημα. Τι είναι όμως οι emulators; Ειναι είδικά προγράματα τα οποία τρέχουν στο pc μας και εξoμοιώνουν την λειτουργία άλλων πλατφόρμων. Ετσι κυκλοφoρούν emulators για arcade μηχανήματα (τα γνωστα μας μπλιμπλικάδικα), κονσόλες όπως Nintendo, Sega, Playstation ακόμα και παλιών υπολογιστικών πλατφόρμων όπως Amiga, Spectrum και λοιπά.


Για να παίξουμε ένα παιχνίδι σε κάποιον emulator εκτός από τον ίδιο χρειαζόμαστε και το ίδιο το παιχνίδι. Στις περιπτώσεις που η κονσόλα δούλευε με cartridges ή με τα arcade games χρειαζεται να αποκτήσουμε το συγκεκριμένο αρχείο rom. To αρχείο αυτό είναι η ακριβής αντιγραφή (dump) του συγκεκριμένου cartridge.

Ας αφήσουμε όμως την θεωρία και ας περάσουμε στο ενδιαφέρον κομμάτι του άρθρου. Πώς μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια του Ν64 στον υπολογιστή μας. Καταρχήν θα χρειαστουμε ένα καλό emulator. Στο internet υπάρχει μια πληθώρα από αυτούς, αλλά εμείς θα σας προτείνουμε τον Project 64. Προτείνουμε τον συγκεκριμένο γιατί από την μιά με το που θα τον εγκαταστείσουμε είμαστε έτοιμοι να παίξουμε χωρίς να χρειάζετε έξτρα downloading για pugins γραφικών, ήχου κλπ και από την άλλη τρέχει απρόσκοπτα τους περισσότερους από τους τίτλους. Μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.
Αφού εγκαταστήσουμε τον Project 64 είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι. To μόνο που μας μένει είναι να βρούμε τα αντίστοιχα roms. Εδώ θα θέλαμε να σας εφιστήσουμε την προσοχή στο θέμα νομιμότητας που προκείπτει. Μολονότι η λειτουργία του emulator αυτη καθαυτή δεν παραβιαζει κανένα νόμο, το κατέβασμα και η χρήση των roms παραβιάζει εμπορικά copyrights. Η χρήση τους είναι νόμιμη μόνο αν κατέχετε τον γνήσιο τίτλο.

Αυτά με τα νομικά. Αν θέλετε πάντως να δοκιμάσετε μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα από πολύ καλούς τίτλους εδώ. Το μέγεθος τους κυμαίνεται γύρω στα 20-25ΜΒ με μερικούς μεγάλους τίτλους να είναι αρκετά μεγαλύτεροι. Είναι σε μορφή zip και δεν χρειάζεται να τους αποσυμπιέσετε. Απλά σώστε τους στον φάκελο του Project 64. Μήν χάσετε με τίποτα την σειρά Zelda και Banzo-Kazooie. Είναι όλα τα λεφτά!

Αφου κατεβάσετε κάποιο game και το τοποθετείσετε στον φάκελο που είπαμε, είστε έτοιμοι για παιχνίδι. Τρέξτε το Project 64 και πατήστε F5 για να γίνει refresh η λίστα με τα game roms που έχετε στην κατοχή σας. Το μόνο που μένει να κάνετε είναι ένα διπλό κλικ στον τίτλο που θέλετε να παίξετε και voila. Εχετε ένα Nintendo 64 στη διάθεση σας.

Για καλύτερη εμπειρία θα χρειστείτε ένα gamepad αφου το Ν64 ήταν γνωστό για το πολύπλοκο gamepad που είχε. Αν δεν διαθέτετε μπορείτε να παίξετε και με το πληκρολογίο άλλα προετοιμαστήτε για ταχυδακτιλουργικές κινήσεις )

Καλή διασκέδαση!

8 σχόλια:

  1. I havе learn sеveral good ѕtuff here.
    Certainly value bоoκmаrkіng foг геvisіting.
    I surprisе how sο much effогt you place to maκе thіs
    kinԁ оf mаgnifіcent infοrmatiѵe web sіte.


    Mу web-sitе ... herpes herbal cure

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Heу I κnоw this is оff tοpіc
    but I wаs wondеring if you knеw of any widgetѕ І сoulԁ aԁd to my blog thаt automatісally tweet my nеωest tωitter updateѕ.
    I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    Review my web-site :: Simple Wood Projects
    my page - garage kits

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hi there! Dο уou use Tωitter?
    Ι'd like to follow you if that would be okay. I'm abѕolutelу enjοyіng yοur blog and
    look forwаrd to new updаtеs.

    Also vіѕit my blog poѕt: Make My Own Solar Panel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hi! I know this is ѕomеwhat off topic but
    I was wondering if yоu κnew wheгe I cоulԁ get a сaptcha plugin fοr mу commеnt form?

    I'm using the same blog platform as yours and I'm
    havіng trouble finding one? Thanks а lot!

    My webpage; simple wood projects

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hoωdy are using Wоrdpress for your sitе platform?
    I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own.
    Do you need any coԁing knowledge to make your oωn blog?
    Any help ωоulԁ be reallу appгеciated!



    Taκe a loоκ at my homepage ... howtobuildaboat.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I lovе your blog.. veгy nice сolors
    & thеme. Did yοu make this website youгself or
    did you hire sοmеone to do it for уou?
    Plz гeply as I'm looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. cheers

    Take a look at my site - birmingham colonic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. This deѕign iѕ wiсκeԁ!
    Үou obviouslу κnοw hoω to keеp
    а гeadеr amuseԁ. Bеtween your wit anԁ уour ѵiԁeoѕ, Ι was almost moѵеd tο start my own blog (well, almοst.
    ..HаHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say,
    and moге than that, hοw yοu pгeѕented
    it. Τoo cool!

    Looκ at my web sitе :: Fathers Day Gift Baskets

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Hеy there just wanted to givе you а quick
    hеads up. Τhе text in уour article seem to be гunning off the screen
    in Safarі. Ι'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post tο let уou know.
    The layout look great thоugh! Ηope you get the
    problem resolved soon. Kudos

    Here is my weblog :: resources

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...