Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Στις 20 Δεκεμβρίου ο KA-SAT πάει… Διάστημα ,Θέτοντας νέα όρια στις ψηφιακές δορυφορικές υπηρεσίες


Στις 19 Νοεμβρίου ο δορυφόρος KA-SAT της Eutelsat Communications μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν και βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας πριν την προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου εκτόξευση του με πύραυλο τύπου Προτόν.

Θέτοντας νέα όρια στη χωρητικότητα

Ο KA-SAT, δημιούργημα της Astrium για λογαριασμό της Eutelsat, ζυγίζει 6.1 τόνους και αναμένεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας δορυφορικής υποδομής της Ευρώπης, η οποία επίσης περιλαμβάνει οκτώ κύρια και δύο εφεδρικά gateways, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα σε διάφορα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου και συνδέονται με το διαδίκτυο μέσω ενός οπτικού δακτυλίου.Με συνολική χωρητικότητα που υπερβαίνει τα 70 Gbps, ο KA-SAT αποτελεί τον πιο ισχυρό διαστημικό κόμβο του κόσμου και τον πρώτο ευρωπαϊκό δορυφόρο υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων (High-Throughput Satellite - HTS), ο οποίος θα οδηγήσει την Ευρώπη σε μια νέα εποχή προσιτών και ανταγωνιστικών δορυφορικών υπηρεσιών.

Με δυνατότητες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απευθείας πρόσβαση στο Ίντερνετ, τη διασύνδεση επιχειρησιακών δικτύων και την εκπομπή τοπικών ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, ο νέος δορυφόρος θα καταστήσει βιώσιμη την ταχεία εμπορική εκμετάλλευση μερικών από τις πλέον υποσχόμενες υπηρεσίες του κλάδου των δορυφορικών επικοινωνιών.

Θέτοντας νέα όρια στις ψηφιακές δορυφορικές υπηρεσίες

Με ίχνος εκπομπής που καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου, το πρόγραμμα KA-SAT συνιστά μια πολυμορφική πλατφόρμα, κατάλληλη για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, για εκπομπές τοπικών ή εθνικών ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, για μετάδοση IPTV και για άλλες απαιτητικές εφαρμογές όπως είναι η μετάδοση κινηματογραφικών έργων σε υψηλή ανάλυση.

Παράλληλα, η ισχυρή αυτή υποδομή θα υποβοηθήσει και την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής πρότασης του Tooway, του συστήματος ευρυζωνικής επικοινωνίας της Eutelsat. Με ταχύτητες της τάξης των 10 Mbps στη λήψη (download) και των 4 Mbps στην εκπομπή (upload), το Tooway θα είναι σε θέση να ικανοποιεί τόσο τις τωρινές, όσο και τις μελλοντικές ανάγκες των οικιακών χρηστών του διαδικτύου, και θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τις επιχειρήσεις και τους πελάτες οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τις επίγειες ευρυζωνικές υποδομές.

«Ο ειδικός σχεδιασμός του KA-SAT με τις πολλαπλές δέσμες εκπομπής, αλλά και με τη χρησιμοποίηση των συχνοτήτων της μπάντας Ka και των συστημάτων της ViaSat που έχουν ήδη δοκιμαστεί στη Β. Αμερική, θα αλλάξει ολοκληρωτικά το μέγεθος του φάσματος που θα είναι διαθέσιμο σε κάθε δορυφόρο, αλλάζοντας έτσι εντελώς τα εμπορικά και τα οικονομικά δεδομένα για την παροχή νέων δορυφορικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Michel de Rosen, Διευθύνων Σύμβουλος στη Eutelsat.

«Με τις νέες πανευρωπαϊκές υποδομές να συμπληρώνουν τις συχνότητες της Ku-band που ήδη χρησιμοποιούμε και με ένα πρόγραμμα σταδιακού εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης το οποίο περιλαμβάνει την εκτόξευση έξι νέων δορυφόρων, η Eutelsat αποκτά μοναδικές δυνατότητες να επαναπροσδιορίσει την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών σε όλους τους κλάδους της αγοράς των επικοινωνιών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...