Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας για την παρακολούθηση στον τομέα της διαστημικής άμυνας.


Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία που ενισχύει τη συνεργασία σε θέματα παρακολούθησης στον τομέα της διαστημικής άμυνας.

Η Αυστραλία και οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στο διάστημα, το οποίο καθίσταται όλο και πιο «αλληλοεξαρτώμενο, υπερπλήρες, ενώ αποτελεί θέμα διαφωνιών», επισημαίνουν οι δύο πλευρές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν με το πέρας των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «η αποτροπή συμπεριφορών που μπορεί να καταλήξουν σε αδιέξοδο, παρεξήγηση ή δυσπιστία ήταν μια προτεραιότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στις δύο χώρες να βελτιώσουν την παρακολούθηση αντικειμένων στο διάστημα στο νότιο ημισφαίριο, μεταξύ των οποίων είναι δορυφόροι, διαστημικά συντρίμμια και ενδεχομένως βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από τη Βόρεια Κορέα.

Τα αμερικανικά δίκτυα παρακολούθησης μπορούν να ελέγχουν το χώρο πάνω από το βόρειο ημισφαίριο αλλά το νότιο ημισφαίριο δεν καλύπτεται εξίσου καλά. Συνεπώς η γεωγραφική κατάσταση της Αυστραλίας συνιστά μια ιδεατή βάση επιτήρησης για να παρακολουθείται αυξημένος αριθμός δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, είχαν αναφέρει Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο οι αξιωματούχοι διέψευσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ προβλέπουν την κατασκευή νέας βάσης διαστημικής παρακολούθησης στη δυτική Αυστραλία, αναφέροντας ότι η συμφωνία βασίζεται κυρίως στη χρήση των βάσεων που υπάρχουν σήμερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...