O Zhong Jizhang, μηχανικός στην Guangzhou (πόλη στα νότια της Κίνας) ανακάλυψε πρόσφατα ότι το κτίριο μιας επιχείρησης είχε παραβιάσει τις αρχές ασφαλείας και -σαν να μην έφτανε αυτό- δημοσιοποίησε έκθεση όπου έλεγε πως είχε λύσει το πρόβλημα· ωστόσο, ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει. Έκανε γνωστή την υπόθεση αναρτώντας τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του στην ιστοσελίδα του.
Εντός ολίγων ημέρων, τα τοπικά ΜΜΕ και οι αρχές της πόλης ξεκίνησαν να ερευνούν την υπόθεση, επιβεβαιώνοντας έτσι τους αρχικούς ισχυρισμούς του Jizhang.Σε μια άλλη περιοχή της χώρας, στη βόρεια επαρχία του Hebei, ένας 22χρονος οδηγός χτύπησε δύο φοιτήτριες με το αμάξι του καθώς οδηγούσε με υπερβολική ταχύτητα. Η μία από αυτές υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά της.
Όταν οι φύλακες του κολεγίου και οι μαθητές που είδαν το γεγονός προσπάθησαν να τον σταματήσουν, ο 22χρονος αντέδρασε έντονα, λέγοντάς τους πως δεν είναι καλό να «παίζουν» μαζί του αφού ο πατέρας του είναι εξέχων στέλεχος των αστυνομικών αρχών. Για αρκετούς, αυτή είναι μια τυπική αντίδρασή όσων έχουν κάποια προνόμια στο κοινωνικό σύστημα της χώρας.
Παρόλα αυτά, το συμβάν δεν «έμεινε» εκεί· η ιστορία αναπαρήχθη από τους διαύλους των παραδοσιακών ΜΜΕ την ίδια στιγμή που οργισμένοι χρήστες στο Ιντερνετ εκκίνησαν έρευνα για την ταυτοποίηση του 22χρονου. Σε μια χώρα που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραμένουν ευρέως υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος και παράλληλα πολλοί κοινωνικοί χώροι ασφκυκτιούν υπό τη μέγγενη της λογοκρισίας, το Ιντερνετ εξελίσσεται σε ένα «κανάλι» ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και εκκίνησης πρωτοβουλιών.
Ήδη η Κίνα έχει τους περισσότερους χρήστες online παγκοσμίως (420 εκατομμύρια) με περισσότερα από 200 εκατομμύρια bloggers. Διαθέτει το μεγαλύτερο εργαλείο δικτύωσης που φέρει το όνομα Tencent's QQ και παρακολουθεί την ταχεία ανάπτυξη τωn διαδικτυακών forums με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέρονται -υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, οπαδούς του αυτοκινήτου κλπ-.
Όπως και να 'χει η σχέση μεταξύ των παραδοσιακών ΜΜΕ και του Ιντερνετ έχει αλλάξει τον τρόπο διαμεσολάβησης της πραγματικότητας και των κοινωνικών αλλαγών. Πλέον όπως λέει ο David Bandurski, επικεφαλής στο China Media Project του πανεπιστημίου του Xoνγκ Κονγκ, έχει δημιουργηθεί κάτι σαν «φαύλος κύκλος»: «Οι χρήστες αναρτούν ιστορίες στο Ιντερνετ, οι εφημερίδες τις επιλέγουν και έτσι υπάρχει ανατροφοδότηση και περισσότερη παραγωγή 'κοινής γνώμης'».
πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου