Εδώ και μια δεκαετία, ένας φιλόδοξος γιατρός στις ΗΠΑ προσπαθεί να καλλιεργήσει μπριζόλες στο πανεπιστημιακό εργαστήριό του. Όπως διαπιστώνει, όμως, οι τεχνικές δυσκολίες είναι πολλές και το ενδιαφέρον της αγοράς ανύπαρκτο.
Το καλλιεργημένο κρέας «θα είναι λειτουργική, φυσική, σχεδιασμένη τροφή» δηλώνει ο Βλάντιμιρ Μιρόνοφ, διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Βιοκατασκευής Ιστών στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.
«Τι γεύση θέλετε να έχει; Θέλετε λίγο λιπάκι; Θέλετε χοιρινό; Θέλετε αρνίσιο; Μπορούμε να σχεδιάσουμε ακριβώς αυτό που θέλετε. Μπορούμε να σχεδιάσουμε ακόμα και την υφή» υπόσχεται ο ερευνητής στο Reuters.
Ο Μιρόνοφ χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη μυοβλάστες, τα εξειδικευμένα βλαστοκύτταρα από τα οποία προέρχονται οι μυς. Στο εργαστήριό του, μυοβλάστες γαλοπούλας βυθίζονται σε ορό αίματος αγελάδας και αφήνονται να αναπτυχθούν πάνω σε μια «σκαλωσιά» από χιτοσίνη, ένα φυσικό πολυμερές που σε αυτή την περίπτωση παίζει το ρόλο του οστού.
Το τελικό προϊόν, όμως, δεν θυμίζει τους σκελετικούς μυς από τους οποίους κόβονται τα φιλέτα: Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ο καλλιεργημένος ιστός δεν έχει καθόλου λίπος, και ως εκ τούτου είναι άνοστος. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αιμοφόρα αγγεία για να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο εσωτερικό του, οπότε η «μπριζόλα» είναι λεπτή σαν χαρτί.
Λίγοι ακόμα επιστήμονες στις ΗΠΑ πειραματίζονται με το κρέας in vitro (στο δοκιμαστικό σωλήνα), παραδέχεται ο Μιρόνοφ. Πειράματα όμως διεξάγονται στην Ολλανδία, επισημαίνει.
Ο ίδιος θεωρεί ότι τα τεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, το πρόβλημα όμως είναι η χρηματοδότηση: η αμερικανική υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αρνείται να διαθέσει κονδύλια, όπως και τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Χρήματα έδωσε μόνο η NASA, τελικά όμως διέκοψε τη χρηματοδότηση.
«Το να φέρει κανείς μια νέα τεχνολογία στην αγορά κοστίζει, κατά μέσο όρο, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, Εμείς δεν έχουμε ούτε ένα εκατομμύριο» διαμαρτύρεται ο Δρ Μιρόνοφ.
Ο μόνος πιστός οπαδός και χρηματοδότης του είναι η PETA, μια ακτιβιστική οργάνωση για την προστασία των ζώων, η οποία θα ήθελε να αντικαταστήσει τα εκτροφεία ζώων -βάναυσα κατά τη γνώμη της- με βιοαντιδραστήρες παραγωγής κρέατος.
«Το 30% της χερσαίας επιφάνειας της Γης συνδέεται με την παραγωγή κρέατος σε φάρμες» αναφέρει ο Νίκολας Τζενοβέζε, μέλος της PETA και συνεργάτης του Μιρόνοφ.
«Τα ζώα απαιτούν τρεις με πέντε λίβρες [1,4 με 2,3 κιλά] θρεπτικών συστατικών για να δώσουν μία λίβρα [σχεδόν 0,5] κρέατος. Δεν είναι καθόλου αποδοτικό» επισημαίνει.