Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ενώπιον της δικαιοσύνης ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ


Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου την ώρα που οι δικηγόροι του επιχειρούν να αποφύγουν την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, που θα είναι κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα, στο δικαστήριο της φυλακής υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς αναμένεται να αποφασιστεί η ημερομηνία για την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την έκδοσή του.

«Η ακροαματική διαδικασία της Τρίτης αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι θα εντοπιστούν τα πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης και ότι θα είναι έγκαιρη η προετοιμασία της», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας των βρετανικών δικαστηρίων.

Επίσης θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν τη νομική διαδικασία, όπως το ποιά έγγραφα πρέπει να προσκομίσουν οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης και το αν θα πρέπει να κληθούν μάρτυρες.

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον 39χρονο αυστραλό τον περασμένο μήνα με ευρωπαϊκό ένταλμα που εκδόθηκε από την Σουηδία με βάση τις καταγγελίες δύο εθελοντριών του ιστότοπου.

Μετά από εννέα ημέρες στη φυλακή, ο Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 16 Δεκεμβρίου, αφού οι υποστηρικτές του εξασφάλισαν 200.000 στερλίνες (312.000 δολάρια).

Ο Ασάνζ αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους που προβλέπουν ότι θα πρέπει να διαμένει σε σπίτι της ανατολικής Αγγλίας, να τηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας που του έχει επιβληθεί, να εμφανίζεται καθημερινά στην αστυνομία και να φέρει πάνω του ηλεκτρονική ταυτότητα.

Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο δημιουργός του ιστότοπου δήλωσε ότι τα χρήματα των δωρητών δεν φθάνουν στο WikiLeaks διότι «όλοι οι λογαριασμοί μας είναι παγωμένοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, χάνουμε 500 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα. Θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...