Παρίσι, Γαλλία: Τα ρωσικά Soyuz και ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος Vega θα αναχωρούν φέτος και από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στον ισημερινό, εξέλιξη που θα φέρει «επανάσταση» στις επιχειρήσεις του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος).
«Μέχρι τα τέλη του 2011, o ESA δεν θα μοιάζει με αυτό που είναι σήμερα. Είναι μια επανάσταση για την Ευρώπη» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ζαν-Ζακ Ντορντέν.
Στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, στη Νότιο Αμερική, οι περισσότερες εμπορικές εκτοξεύσεις πραγματοποιούνται σήμερα με τον πύραυλο «βαρέων βαρών» Ariane 5, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και 9,5 τόνων.
Για φορτία μεσαίου βάρους, έως τριών τόνων, ο ESA θα αξιοποιεί από φέτος τα ρωσικά Soyuz, τα οποία αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για τις πτήσεις των Ρώσων κοσμοναυτών.
Για ελαφρά φορτία έως 1,5 τόνου, η Ευρώπη θα βασιστεί στον πύραυλο Vega, ο οποίος αναπτύχθηκε με ευρωπαϊκή τεχνογνωσία.
Ο Ζαν-Ζακ Ντορντέν επισήμανε πάντως στο AFP ότι τόσο τα Soyuz όσο και ο Vega πρέπει να περάσουν από δοκιμές πριν λάβουν πιστοποίηση.
Επιπλέον, η χρήση τριών διαφορετικών πυραυλοφορέων αποτελεί πρόκληση για τον οργανισμό, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Το σημαντικό όμως είναι ότι η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικούς πυραύλους προσφέρει μεγάλη ευελιξία, τόσο για τα επιστημονικά φορτία του ESA όσο και για τις επιχειρήσεις της Arianespace -της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει τους πυραύλους Ariane, συνεργάζεται με τον ESA και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία εκτόξευσης εμπορικών δορυφόρων.
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός στο πρόγραμμα του οργανισμού για το 2011 είναι η εκτόξευση του «Γιοχάνες Κέπλερ», ενός ρομποτικού φορτηγού που θα πραγματοποιήσει αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Φεβρουαρίου.
Ακόμα, η εκτόξευση των πρώτων δύο λειτουργικών δορυφόρων του Galileo, του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης που θα ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS.
Ο προϋπολογισμός του ESA για φέτος ανέρχεται στα 3,99 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 75% προέρχεται από τις χώρες-μέλη του οργανισμού και το 20% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία ο ESA έχει συμφωνία συνεργασίας.
Φέτος, τέλος, η Ρουμανία θα γίνει το 19ο μέλος του οργανισμού, ενώ το Ισραήλ πρόκειται να συνάψει κι αυτό συμφωνία συνεργασίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου