Η αναφορά-πρόβλεψη των McAfee Labs σχετικά με τους κινδύνους που είναι πιθανό πως θα αντιμετωπίσουμε στο 2011, ξεχωρίζουν όχι οι υπολογιστές, αλλά τα «έξυπνα» gadgets μας.
Τέλος στην εποχή που οι οπαδοί της Apple μπορούσαν να «κοιμούνται ήσυχοι» προβλέπει η McAfee, θεωρώντας πως η ραγδαία επέκταση iPhone και iPad θα τα βάλει στο στόχαστρο των δημιουργών κακόβουλου λογισμικού. Μαζί με αυτά όμως, προβλήματα βλέπει πως θα συναντήσουν και οι νέες «έξυπνες τηλεοράσεις», με υπηρεσίες όπως η Google TV αλλά και η Apple TV να αποτελούν εξίσου «πιθανά θύματα» όπως και κάθε άλλη συσκευή που «έχει πρόσβαση στο Internet» αλλά και «επεξεργαστική ισχύ» που θα μπορούσε κάποιος να εκμεταλλευτεί για τους δικούς του σκοπούς.
Σύμφωνα με την McAfee, πλατφόρμες όπως οι Google TV και Apple TV θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ιδανικά μέλη τεράστιων botnets, «υπόγειων» δικτύων μέσα στο Internet, των οποίων την επεξεργαστική ισχύ και τις συνδέσεις προς το Internet θα μπορούσαν να εκμεταλλεύονται κακόβουλοι χρήστες π.χ. για την αποστολή μηνυμάτων spam, την ολοκλήρωση επιθέσεων DoS ή και την εξάπλωση ιών.
Το δε βασικό πρόβλημα με συσκευές όπως το iPhone και το iPad είναι πως ενώ εκτελούν, ως ένα σημείο, «χρέη υπολογιστή», οι κάτοχοι τους τις αντιμετωπίζουν ως «τυπικές συσκευές» και δεν είναι ενημερωμένοι ή συνειδητοποιημένοι απέναντι σε πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Τόσο οι κάτοχοι αυτών όσο και αρκετοί, εξίσου αδαείς χρήστες του Facebook ίσως να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα κακόβουλων sites, που όπως ήδη συμβαίνει- θα «κρύβουν» τις πραγματικές τους διευθύνσεις «πίσω» από shortened URLs, που θα έχουν «σμικρυνθεί» από υπηρεσίες όπως το Bit.ly και δεν θα είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.
Επιπλέον, υπηρεσίες όπως η Foursquare και το Facebook Places, που εμπεριέχουν γεωγραφικές πληροφορίες για τη θέση των χρηστών τους, θα συμβάλλουν αρκετά στην αποκόμιση ακόμη περισσότερων προσωπικών πληροφοριών διευκολύνοντας τις «στοχευμένες επιθέσεις» προς τα μέλη τους από κακόβουλους χρήστες.
Και μαζί με τα παραπάνω, πάντα σύμφωνα με τη McAfee, μάλλον θα δούμε να αυξάνεται και ο αριθμός των επιθέσεων που θα υποστηρίζονται από… κρατικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις (!), για «εθνικούς σκοπούς», όπως συνέβη με την γνωστή, πια, επίθεση της Κίνας σε υπηρεσίες της Αμερικής (με γνωστότερη το Gmail).
Οι πιο κυνικοί ανάμεσα μας ίσως πουν τα παραπάνω είναι τρομολαγνικά σενάρια, από μια εταιρεία που ούτως ή άλλως θα είχε συμφέρον να αναφέρει τέτοιες περιπτώσεις, αφού ειδικεύεται στην παροχή αντιμέτρων για επιθέσεις και κακόβουλο λογισμικό. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν φαίνεται υπερβολικό και μάλλον ισχύει το αντίθετο, θα λέγαμε πως φαίνονται αρκετά ρεαλιστικές πιθανότητες αρκετά ώστε να μας κάνουν να αγχωνόμαστε από τώρα για το νέο έτος και τα πολυαγαπημένα gadgets μας. Με εξαίρεση, ίσως, τις… «κρατικές επιθέσεις»!
Εσάς πώς σας φαίνονται όλα αυτά; Πιστεύετε πως φτάσαμε, πια, στην εποχή που όντως όχι μόνο το smartphone μας, αλλά και το tablet και η τηλεόραση μας θα χρειάζονται antivirus;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου