Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

how-to : Mετάβαση από Vista σε XP -> O τρόπος


Ακολουθεί ένα κείμενο χάρις το οποίο κατάφερα να βάλω τα εκπληκτικά XP PRO SP2 στον Laptop μου.


Κάποιοι θα πουν "Ρε μεγάλε, σιγά το κατόρθωμα". Κι όμως, έφαγα τον κόσμο στο web για μια διαδικασία, κάποιον που να έχει ολοκληρώσει το τόλμημα με επιτυχία, και δεν βρήκα. Και επειδή κάποιοι ίσως να θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου, είπα να κάνω document τη διαδικασία και να μείνει εδώ. Σίγουρα θα εφαρμόζεται και σε άλλους τύπους laptop που η υποστήριξη Windows XP είναι ανύπαρκτη, και ισχύει το εκνευριστικό Vista only.

Το σκηνικό: Κάποιος φίλος μου φέρνει το Amilo 2530 του με το παράπονο ότι δε μπορεί να τρέξει κανά δυο custom εφαρμογές, και γενικώς το μηχάνημα σέρνεται απελπιστικά. Το παίρνω στα χέρια μου, χρόνος πλήρους εκκίνησης άνω των 11 λεπτών. Για να ανοίξει ο Device Manager, 28 secs να σε ρωτήσει το "are you sure?". Μιλάμε για ένα βαρβάτο Core 2 Duo ντυμένο Celeron/333 κανονικά. Δε βαριέσαι λέω, Recovery CDs έχω, και να μην τα καταφέρω το πολύ-πολύ να ξαναπεράσω Vista με τον κλασσικό τρόπο.


Πως να φτιάξετε cd Windows που να δει τον σκληρό :

Κάνω boot με Windows XP CD, η εγκατάσταση δε βλέπει SATA controller, άρα και σκληρό. Δεν πτοούμαι ωστόσο, την έχω ξαναφάει αυτή τη χυλόπιτα. Ο ΜΟΝΟΣ σωστός τρόπος είναι το slipstreaming των drivers στο XP CD. Ξεχάστε floppies και πάτημα του F6 (χάσατε στο επόμενο reboot kthnxbye), ξεχάστε USB sticks, το nLite (http://www.nliteos.com/) είναι η μόνη σας σωτηρία. Αντιγράφετε το CD των XP στο σκληρό, integrate drivers, του δείχνετε τη δισκέτα ή το directory, τα ενσωματώνει στην εγκατάσταση, κάνετε εκκίνηση και ως δια μαγείας θα δείτε και controller και hard disk.

Μάλιστα... Που είναι ο SATA driver οεο; Επίσκεψη στη Fujitsu (http://support.fujitsu-siemens.com/com/support/linkapplication.html?LNG=EN&ProductID=3794), unsupported OS τα Windows XP. Υπάρχει ωστόσο ένα σετάκι "Chipset" το οποίο κατέβασα, με ένα διακριτικό directory "Other" τιγκαρισμένο στο INF αρχείο. Ωραία λοιπόν, κάνουμε ενσωμάτωση των drivers αυτών στο XP CD, burn, boot και... μαλλιά, συγχαρητήρια κερδίσατε άλλο ένα σουβέρ για την κουζίνα. Οι drivers αυτοί δεν κάνουν.

Οι σωστοί drivers προήλθαν από την Intel και το δυναμικό support της, και βρίσκονται εδώ (http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=2101) (PM965 Intel Matrix Storage Manager). Συγκεκριμένα χρειάστηκε το 32-bit Floppy Configuration Utility for Intel® Matrix Storage Manager το οποίο δίνει ένα f6flpy32.exe. Αυτό ανοίγει τόσο με WinRAR όσο και με Ctrl+PgDown στον Total Commander και αποκαλύπτει μέσα ένα αρχείο F32.IMA στο οποίο βρίσκονται τα πολυπόθητα αρχεία, και γίνονται extract με WinImage (http://www.winimage.com/). Τα αρχεία ενσωματώθηκαν, έκαψα το νέο CD και τα Windows είδαν δίσκο και ξεκίνησαν την εγκατάσταση. Μετά από τα κλασσικά 30 λεπτά αναμονής, βρέθηκα μπροστά στο desktop των Windows XP SP2.

Yποστήριξη Ethernet :

OK, τι μας λείπει τώρα; My Computer-right click-Properties-Device Manager, μμμ να είχαμε και τίποτα καλά θα ήταν. Επειδή όμως καλόμαθε η γριά στα σύκα, ας δούμε τι άλλο μπορεί να μας δώσει η Intel. Αχα, να ο wireless driver εδώ (http://downloadcenter.intel.com/detail_desc.aspx?strstate=live&productid=2259&dwnldid=15014&agr=n〈=eng&prdmap=2259) (Intel 3945ABG), ευτυχώς τουλάχιστον να έχουμε δίκτυο στο Amilo έστω και ασύρματο. Η ενσύρματη κάρτα δικτύου είναι μια Realtel με RTL 8101, η οποία έπαιξε σε πέντε δευτερόλεπτα και αδιαμαρτύρητα με έναν WHQL driver από δεν-θυμάμαι-που-μάλλον-softpedia.

Υποστήριξη VGA - Ειδικά για τις ATI (με τις intel θα βρείτε drivers εύκολα)

Και ήρθε η ώρα της κάρτας γραφικών. Μια οθονάρα 15,4" τεράστια και WXGA, δε λέει να δείχνει 800x600. Πρόβλημα και πάλι, η ATI από το Δεκέμβριο του 2007 και έπειτα δεν επιθυμεί να υποστηρίξει την Mobility Radeon HD 2300 που φοράει το Amilo, και δε βγάζει drivers για αυτό. Και άλλο εμπόδιο, άντε να δούμε που αλλού θα σκοντάψουμε. Και πάλι βρίσκεται λύση, που ακούει στο όνομα Mobility Modder (http://www.driverheaven.net/modtool/). Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής :
- Κατεβάζουμε τον latest Catalyst driver only release και τον αφήνουμε να αποσυμπιεστεί στο C:\ATI\Support\
- Τρέχουμε το Mobility Modder (υπόψιν ότι απαιτεί .NET Framework 2.0 και MSXML 4.0)
- Του δείχνουμε το παραπάνω directory και το αφήνουμε να κάνει apply τα patches.
- Εγκαθιστούμε το προϊόν του patching, αγνοώντας την προειδοποίηση ότι ο driver δεν είναι certified.


Υποστήριξη κάρτας ήχου:

Τι μας λείπει πλέον; Η κάρτα ήχου που είναι μουγκή. Ευκολάκι και αυτό, πρόκειται για μια Realtek ALC883 που ανήκει στη συνομωταξία των High Definition Audio (HDA) καρτών της εταιρίας. Ο σχετικός driver βρίσκεται εδώ (http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false).

Συμπεράσματα :

Λοιπές απώλειες πολέμου; Το modem που δε χρειάζεται και το έκανα disable, και η κάμερα που δούλεψε από μόνη της χωρίς να ζητήσει το παραμικρό, μόλις πάτησα το μαγικό συνδυασμό ενεργοποίησης Fn + F7.

Η όλη διαδικασία ήταν αρκετά επίπονη και πήρε πάνω από 4 ώρες. Ωστόσο το laptop με αποζημίωσε με ένα killer loading time γύρω στα 10 secs, μια σημαντική αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας, και ένα άνετο περιβάλλον εργασίας συμβατό με όλες τις εφαρμογές. Αν ήταν δικό μου θα μπορούσα να είχα επιβιώσει και με Ubuntu σκέτα (όπου τα πάντα έπαιξαν του κουτιού και αβίαστα), αλλά η επιθυμία του ιδιοκτήτη έγινε σεβαστή και ιδού το αποτέλεσμα. Άλλο ένα τέρας με Vista ξεδοντιάστηκε. http://www.awmn.net/forum/images/smilies/icon_biggrin.gif

Συμπέρασμα που δεν είναι απαραίτητο να το βγάλει ο αναγνώστης, αλλά πρόκειται για καθαρά προσωπική άποψη. Θα πρέπει προτού συμβουλέψω κάποιον για το τι laptop να πάρει, να τσεκάρω στο support αν διατίθεται εγγενής συμβατότητα με Windows XP. Να μη χρειάζεται να κάνω τον μάντη Τειρεσία για το τι να κάνω, και να καταφεύγω σε ακροβατικά και γιατροσόφια. Και θα πρέπει να αποτρέπω ευθέως όσους προτίθενται να αγοράσουν Vista only laptops. Όχι μόνο για τη δική τους ψυχική ηρεμία, αλλά και τη δική μου."

πηγη :iridium.csd.auth.gr/~sopetrou/archive/index.php/t-5351.html


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...