Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε ρόλο hacker


Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μέσω των δικτύων τους μπορούν να «εισβάλουν» και να επηρεάσουν την διαδικτυακή κυκλοφορία με την διαδικασία της επαναδρομολόγησης (re-routing). Ελάχιστες ιστοσελίδες μπορούν να εντοπίσουν τα ίχνη τους.


Η επαναδρομολόγηση (re-routing) της παγκόσμιας διαδικτυακής κυκλοφορίας μέσω Κίνας στις 8 Απριλίου λόγω λανθασμένου σήματος δρομολόγησης (routing signal) από την κινεζική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών, αναβίωσε τις υποψίες περί ασκήσεων κυβερνοπολέμου από το Πεκίνο. Ακούσιο ή εκούσιο, το συμβάν αποκαλύφτηκε από μία ιδιωτική ιστοσελίδα, την BGP Monitor( ανίχνευση υπόπτων αλλαγών των διευθύνσεων IP)

Για να δρομολογήσουν την διαδικτυακή κυκλοφορία, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλάζουν τις λίστες των διευθύνσεων IP (διαδικτυακό πρωτόκολλο) που απαρτίζουν το δίκτυο τους χρησιμοποιώντας το σύστημα Border Gateway Protocol (BGP).

Δημοσιεύοντας μία ψεύτικη λίστα, η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία μπορεί να προσελκύσει στους διακομιστές της (servers) αιτήματα διευθύνσεων IP άλλων δικτύων.

Το 2008, η Πακιστανική Τηλεπικοινωνιακή Εταιρεία PCCW ανακατεύθυνε για αρκετές ώρες, αιτήματα σύνδεσης για το YouTube σε μία «μαύρη τρύπα» στο Πακιστάν. Η επαναδρομολόγηση (re-routing), που εξαπλώθηκε λόγω λάθους και σε άλλα δίκτυα, είχε ως στόχο να μπλοκάρει την πρόσβαση στο YouTube στους Πακιστανούς χρήστες.

Ακόμα η συγκεκριμένη μέθοδος, επιτρέπει να γίνονται επιθέσεις επαναδρομολόγησης μέσω ενός άλλου διακομιστή, χωρίς να διακόπτει την ροή του. Αυτή την μέθοδο χρησιμοποίησε η Κίνα τον Απρίλιο. Κατά την διάρκεια της επαναδρομολόγησης, μπορούν να αντιγραφούν δεδομένα και να αναλυθούν τα ευπαθή σημεία ενός στοχοποιημένου δικτύου.

Για να εντοπιστεί η εν λόγω μέθοδος πρέπει να περάσουν αρκετά λεπτά. Έτσι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών μπορούν να δρουν ανενόχλητες έχοντας στην διάθεση τους αυτά τα «πολύτιμα» λεπτά.

Τέλος, μέχρι στιγμής η BGP δρα ανενόχλητη, διότι δεν έχει προβλεφθεί κάποια κίνηση ανάσχεσης του διαδικτυακoύ πρωτοκόλλου της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...