Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

iPhone - τώρα και βιντεοσυνομιλίες μέσω Skype


Μετά από αρκετό καιρό αναμονής, επιτέλους το Skype φέρνει υποστήριξη επικοινωνίας μέσω video και στο iPhone.Το Skype υποστηρίζει εδώ και… χρόνια τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω video στους υπολογιστές, αλλά κατά τη μετάβαση του στα σύγχρονα smartphones ο client του περιορίστηκε στην επικοινωνία μέσω κειμένου και φωνής. Και αν και στην περίπτωση λειτουργικών όπως το Android η… δικαιολογία θα μπορούσε να είναι «το νεαρό της ηλικίας του», στο iPhone το βασικότερο πρόβλημα ήταν η ίδια η Apple. Και ο λόγος ήταν, φυσικά, οι συμφωνίες που είχε με παρόχους κινητής τηλερωνίας για αποκλειστική διάθεση της δημοφιλούς συσκευής της: η δυνατότητα ολοκλήρωσης δωρεάν «τηλεφωνικών κλήσεων» μέσω WiFi και 3G που παρέχει το Skype μπορούσε να θεωρηθεί «ανταγωνιστική υπηρεσία» σε σχέση με τα ίδια τα δίκτυα των παρόχων με τους οποίους η Apple συνεργάζεται. Να, όμως, που για όλα υπάρχουν ένα τέλος, και το Skype κυκλοφόρησε πια και για iPhone με υποστήριξη τόσο 3G, WiFi και φωνητικής επικοινωνίας, όσο και video.

Ο νέος client του Skype για το iPhone (συμβατός και με το iPad) δεν δείχνει να υστερεί σε δυνατότητες από το desktop αντίστοιχο του. Και αυτός επιτρέπει την επικοινωνία μέσω κειμένου, φωνής και video. Στο iPhone λοιπόν λειτουργεί όπως ακριβώς θα περίμενε κανείς, και όχι και τόσο διαφορετικά από τη λύση Facetime της ίδιας της Apple. Όπως μάλλον είναι… λογικό, στην περίπτωση του iPad, που δεν διαθέτει κάμερα, δεν είναι δυνατή η αποστολή video, αλλά η προβολή βίντεο που «έρχεται» από τον συνομιλητή ολοκληρώνεται κανονικά.

Το νέο Skype είναι ήδη διαθέσιμο στο App Store, οπότε κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί από σήμερα να το εγκαταστήσει στο iPhone/iPad του με το… συνηθισμένο τρόπο. Καλές (βιντεο)συνομιλίες!

Σημείωση: μάλλον αξίζει να θυμίσουμε πως στην περίπτωση της μεταφοράς δεδομένων μέσω δικτύων 3G το κόστος είναι αρκετά «τσουχτερό», αντισταθμίζοντας το «δωρεάν» της υπηρεσίας Skype. Στην περίπτωση που το δοκιμάσετε, προτιμήστε τη χρήση του μέσω δικτύων WiFi ή, τουλάχιστον, στην περίπτωση του 3G, περιορίστε την όποια επικοινωνία παράλληλα ελέγχοντας τον όγκο των μεταφερόμενων δεδομένων, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...