Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η Apple απέσυρε τη "WikiLeaks app" για iPhone και iPad


Η κατασκευάστρια εταιρεία των συσκευών iPhone και iPad, Apple, απέσυρε από το ηλεκτρονικό κατάστημα των εφαρμογών που διατίθενται οι συσκευές, την εφαρμογή WikiLeaks app, η οποία επέτρεπε σε όσους χρήστες την αγόραζαν, να έχουν απευθείας πρόσβαση στα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που δημοσιοποιεί ο ιστότοπος, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή παραβιάζει τους όρους και τις κατευθύνσεις που έχει ορίσει η για όσους αναπτύσσουν λογισμικό.

"Αφαιρέσαμε την WikiLeaks App από το App Store διότι παραβίαζε τους κανονισμούς μας για την ανάπτυξη λογισμικού. Οι εφαρμογές πρέπει να τηρούν όλους τους εγχώριους νόμους και δεν μπορούν να θέτουν κάποιο πρόσωπο ή μια συγκεκριμένη ομάδα σε κίνδυνο", δήλωσε η Τρούντι Μίλερ, εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η κίνηση, που ανακοινώθηκε την Τρίτη (21/12), σηματοδοτεί την προσχώρηση της Apple στην ομάδα των μεγάλων αμερικάνικων επιχειρήσεων που έχουν διακόψει κάθε σχέση και έχουν σταματήσει να παρέχουν υπηρεσίες στο WikiLeaks, και συνεπεία αυτού έχουν γίνει στόχος χάκερς που τοποθετούνται υπέρ του οργανισμού, που προέβη στην μαζική δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, με κόστος 1,99 δολάριο, είχε διατεθεί την περασμένη Παρασκευή στο App Store και επέτρεπε στους χρήστες των τηλεφώνων και των υπολογιστών-ταμπλετών να μπαίνουν στο site με ένα ‘κλικ’.

Η εφαρμογή δεν συνδέεται επίσημα με το WikiLeaks, αν και ο άνθρωπος που την ανέπτυξε, έκανε σαφές ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της θα διατεθούν στον οργανισμό αυτό.

Τσεχία: Το Κόμμα των Πειρατών δημιουργεί την "τσεχική εκδοχή του WikiLeaks"

Το Κόμμα των Πειρατών της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη δημιουργία του PirateLeaks.cz, της δικής του εκδοχής του WikiLeaks, οργανισμού που δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα έγγραφα, που περιέχουν αποκαλυπτικές πληροφορίες.

Οι ιδρυτές του ιστοτόπου ανέφεραν, ότι έχουν στόχο να ρίξουν φως στις ενέργειες Τσέχων γραφειοκρατών και κυβερνητικών στελεχών, δημοσιοποιώντας έγγραφα τα οποία αποκρύπτονται από τους πολίτες.

Υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τις ταυτότητες όσων διαρρέουν τέτοια έγγραφα μυστικές και να τους δώσουν οδηγίες για το πώς να "ανεβάσουν" ή να τους στείλουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ο ιστότοπος, που προς το παρόν λειτουργεί μόνο στην τσεχική γλώσσα, μέχρι στιγμής έχει δημοσιοποιήσει μια πρόταση για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα, την οποία το Κόμμα των Πειρατών είχε ζητήσει επανειλημμένως αλλά ανεπιτυχώς να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...