Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

how-to :Πώς να δοκιμάσετε το Ubuntu Linux άφοβα !


Οι διανομές των λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται σε Linux είναι δωρεάν σε αντίθεση με τα άλλα ΛΣ που αναφέρθηκαν. Αυτές οι διανομές είναι αμέτρητες και παρά την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει για να γίνουν state-of-the-art και φιλικές προς τον χρήστη, υπάρχει συνήθως μια σκιά που τις συνοδεύει πριν καταλήξουν στο desktop των μη μυημένων χρηστών: ο Φόβος.




Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί τούτο το πρόβλημα είναι, ο χρήστης να μπορέσει να δοκιμάσει τις διανομές αυτές χωρίς να εγκαταστήσει τίποτα στο σκληρό του δίσκο. Αυτό επιτυγχάνεται με την απόκτηση ενός LiveCD κάποιας διανομής Linux.

LiveCD είναι ένα CD με το ΛΣ Linux, πχ Ubuntu livecd, όπου ο χρήστης κάνει επανεκκίνηση του υπολογιστή του των Windows έχοντας το CD μέσα στην συσκευή, και βρίσκεται ξαφνικά στον κόσμο του Linux χωρίς να κουνήσει δαχτυλάκι και εγκαταστήσει οτιδήποτε. Τι αντικρίζει εκεί με μια πρώτη ματιά?

1)Ένα σύγχρονο desktop με ωραία γραφικά, παρόμοιο με αυτό των Windows
2)Τον περιηγητή ιντερνετ Firefox έτοιμο προς δράση.
3)Κατάσταση online, αν έχει ADSL και είναι συνδεδεμένος στο ρούτερ με καλώδιο Ethernet κανονικά και όχι με usb καλώδιο.
4)"Εγκατεστημένα" διάφορα προγράμματα όπως η σουίτα OpenOffice της Sun, παρόμοια με τη Microsoft Office, κλπ.
5)Διάφορα παιχνίδια όπως Black Jack, Sudoku, κλπ
6)Πρόσβαση στο σκληρό δίσκο στην μεριά των Windows. (έχουν σωθεί πολλά μηχανήματα Windows που δεν έλεγα να κάνουν επανεκκίνηση...)
7)Πρόσβαση και σώσιμο αρχείων σε φλασάκι.

Τι δεν θα μπορέσει να κάνει:

1)Να δει ταινία DVD όπου εκτός του ότι είναι δεσμευμένο το dvd drive του(άν έχει ένα), λόγο και κάποιας ιδιότυπης σκέψης των "λινουξάδων" το dvd θεωρείται μη ελεύθερη μορφή media και απαιτείται έγκριση και εγκατάσταση codec(που όμως είναι έτοιμα και ένα κλικ μακρυά, στις εγκατεστημένες διανομές όπως θα αναλύσουμε σε άλλο μας post)
2)Δεν παίζει avi, wmv, mp3 λόγω των ιδίων προβλημάτων που αναφέρθηκαν στο (1). Η λύση πάλι είναι απλή στις εγκατεστημένες εκδόσεις
3)Όχι μόνιμη εγκατάσταση προγραμμάτων( υπάρχουν χιλιάδες σε απόσταση ενός κλικ)
4)Όχι διατήρηση ρυθμίσεων
κλπ όχι...

Προτείνεται οι φίλοι, να το δουν μονόπλευρα. Μόνο Ubuntu 8.04. Mην μπερδεύεστε με άλλες διανομές προς το παρόν. Δοκιμάστε το LiveCD πρώτα.

Βήματα απόκτησης ενός Ubuntu LiveCD:

1)Φορτώνουμε το αρχείο .iso από

Ubuntu cd

επιλέγοντας έκδοση 8.04

2)Κάψιμο(burn)* του αρχείου που φορτώσατε(~700MB) σε απλό CD. Burn, όχι απλή αντιγραφή. Αυτό θα γίνει είτε με Nero ή άλλο πρόγραμμα που διαθέτετε ή φορτώστε το ImageBurn

3)Έχετε στα χέρια σας το πρώτο σας LiveCD. Με αυτό μπορεί να επανεκκινήσετε το σύστημα σας χωρίς να κάνετε κλικ στα περι εγκατάστασης και θα έχετε "δοκιμάσει χωρίς να αγοράσει"

Τέλος, άν καταφέρατε να δοκιμάσετε το λειτουργικό και σας άρεσε, μπορείτε απο το ίδιο cd να το εκγαταστήσετε...




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...