Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Καινούριο φάρμακο καταστρέφει οποιοδήποτε ιό!

Από την εποχή της τυχαίας ανακάλυψης της πενικιλίνης, βρήκαμε διάφορους τρόπους να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες μολύνσεις από βακτήρια. Αλλά με τους ιούς τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να θεραπεύουμε τα συμπτώματα. Όμως ένας νέος τύπος φαρμάκου υπόσχεται να αντιμετωπίζει όλους τους ιούς. Ακόμη και αυτούς τους οποίους ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Τα περισσότερα αντιβιοτικά έχουν σχεδιαστεί να στοχεύουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Και μάλιστα όχι μόνο συγκεκριμένους ιούς αλλά και συγκεκριμένες μορφές των ιών. Γι’ αυτό και δεν αποδίδουν τόσο καλά ( και μερικές φορές καθόλου) όταν αντιμετωπίζουν ιούς οι οποίοι μεταλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς όπως ο HIV.

Επιστήμονες του εργαστηρίου Lincoln, ανακάλυψαν ένα... τελείως νέο φάρμακο που ονόμασαν DRACO, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να καταπολεμά κάθε ιό. Το DRACO δεν ενδιαφέρεται αν ο ιός είναι γνωστός ή όχι, αν μεταλλάχθηκε ή όχι. Απλά του επιτίθεται χωρίς έλεος.

Ο τρόπος λειτουργίας είναι ο εξής: όταν ο ιός προσβάλλει ένα κύτταρο του οργανισμού, το “επαναπρογραμματίζει” να αναπαράγει τον ιό. Για το σκοπό αυτό ο ιός δημιουργεί ζεύγη μακρυών αλυσίδων RNA τα οποία δεν θα υπήρχαν σε ένα υγιή οργανισμό. Το DRACO περιέχει πρωτείνες οι
οποίες οι οποίες μπορούν να συνάψουν δεσμούς με τις συγκεκριμένες αλυσίδες RNA, τις οποίες όταν συναντήσουν ενεργοποιούν άλλες πρωτείνες του DRACO που δίνουν εντολή στο προσβεβλημένο κύτταρο, να αυτοκαταστραφεί.

Λίγο βίαιος τρόπος αλλά πολύ αποδοτικός: το DRACO επιδρά μόνο στα προσβεβλημένα κύτταρα αφήνοντας τα υγιή “στην ησυχία τους”. Επίσης επειδή δεν επιτίθεται στον ιό αλλά άμεσα σε κύτταρα του οργανισμού, είναι πιο δύσκολο ο ιός να αναπτύξει άμυνες. Εδώ λοιπόν μιλάμε για θεραπεία και όχι απλή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, και μάλιστα “ευρέως φάσματος” από SARS μέχρι το κοινό κρυολόγημα.

Οι μέχρι στιγμής δοκιμές σε ποντίκια ήταν πολύ ενθαρρυντικές, αλλά θα αργήσουν σε ανθρώπους.



πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...