Μπορεί να έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε ότι δημιούργησε τα πρώτα βλαστοκύτταρα από κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα, τουλάχιστον όμως τα πάει καλά με τα ζώα.
Ο Χουάνγκ Γου-Σουκ, ο Νοτιοκορεάτης ερευνητής που καταδικάστηκε για την παραποίηση ερευνών το 2005, παρουσίασε τη Δευτέρα οκτώ κλωνοποιημένα κογιότ.
Το τελευταίο επίτευγμά του έρχεται να προστεθεί στη δημιουργία του Σνούπι, του πρώτου κλωνοποιημένου σκύλου, η οποία επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητους ειδικούς το 2005.
Στη Νότιο Κορέα, που έχει σημαντική παρουσία όσον αφορά τις τεχνολογίες κλωνοποίησης, έχουν επίσης δημιουργηθεί μια κλωνοποιημένη αγελάδα, ένας χοίρος, μια γάτα και ένας λύκος, ο οποίος όμως πέθανε το 2009.
Στο τελευταίο εγχείρημα, ο Χουάνγκ χρησιμοποίησε ...
κύτταρα δέρματος από κογιότ, των οποίων τον πυρήνα εισήγαγε σε ωάρια σκύλου από τα οποία είχε αφαιρεθεί το γενετικό υλικό. Τα έμβρυα που προέκυψαν κυοφορήθηκαν στη συνέχεια με επιτυχία από θηλυκούς σκύλους.
Το κογιότ ή αμερικανικό τσακάλι, Canis latrans, είναι στενός συγγενής του λύκου και του σκύλου, οι οποίοι κατατάσσονται στο ίδιο είδος Canis lupus.
Η προσπάθεια του Χουάνγκ, την οποία στηρίζει η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Τζιοντζί, θα συνεχιστεί τώρα με άλλα είδη, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η κλωνοποίηση ενός αφρικανικού αγριόσκυλου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο μέλλον θα επιχειρήσουμε να κλωνοποιήσουμε μαμούθ» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κιμ Μουν-Σου.
Ο Δρ Χουάνγκ είχε γίνει διάσημος το 2004, όταν παρουσίασε στο περιοδικό Science τα πρώτα βλαστικά κύτταρα από κλωνοποιημένα έμβρυα με το γενετικό υλικό συγκεκριμένων ασθενών.
Ένα χρόνο αργότερα η δημοσίευση ανακλήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο Χουάνγκ είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα και δεν είχε δημιουργήσει βλαστοκύτταρα.
Το 2009 ο Χουάνγκ καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, πέρυσι όμως το εφετείο τη μείωσε στους 18 μήνες.
Πηγή