Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Πέθανε ο Ντένις Ρίτσι, ένας από τους πατέρες του Unix και της γλώσσας C

Ένας από τους πιο σπουδαιότερους επιστήμονες της πληροφορικής και προγραμματιστές των τελευταίων δεκαετιών, ο Ντένις Ρίτσι πέθανε σε ηλικία 70 ετών μετά από μακρά ασθένεια ανακοίνωσαν οι οικείοι του.

Ο Ρίτσι από κοινού με τον Κεν Τόμσον, ενώ δούλευαν στη Bell, δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το λειτουργικό σύστημα Unix το οποίο ...

επηρέασε βαθύτατα την πορεία των λειτουργικών συστημάτων μέχρι σήμερα.

Το GNU/Linux, η οικογένεια του BSD και το OS X της Apple είναι απόγονοι του πολυχρηστικού αυτού του συστήματος το οποίο γράφτηκε στη γλώσσα C (επίσης δημιουργημένη από τον Ρίτσι και Τόμσον) που και αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα μέχρι σήμερα.

Οι δύο προγραμματιστές έγραψαν ακόμη μέρος του συνοδευτικού λογισμικού που χρησιμοποιεί το Unix. Και αυτά τα προγράμματα με την μία ή την άλλη μορφή υπάρχουν μέχρι και σήμερα

Το 1983 ο Ρίτσι και ο Τόμσον τιμήθηκαν με το Βραβείο Τιούρινγκ, το αποκαλούμενο και Νόμπελ της Πληροφορικής, το 1990 το Βραβείο της IEEE (άλλη μία μεγάλη διάκριση του κλάδου της πληροφορικής) ενώ το 1999 βραβεύτηκαν με το Εθνικό Μετάλλιο για την Τεχνολογία, την μεγαλύτερη κρατική διάκριση για τον τομέα τους.






Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...