Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μονάδα παράγει ηλιακή ενέργεια και τη νύχτα

Ένα πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ενέργεια ακόμα και τη νύχτα εγκαινίασε την Τρίτη ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι...στρατηγός Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.

Η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ονομάζεται «Gemasolar», μπορεί να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνους ετησίως.

Πρόκειται για κοινό εγχείρημα των ενεργειακών εταιρειών Masdar και Torresol Energy. Η καινοτομία της συγκεκριμένης μονάδας έγκειται στη ...

χρήση δυο τεχνολογιών αιχμής στον τομέα των ΑΠΕ, που επιτρέπουν την παραγωγή ενέργειας όταν έχει συννεφιά ή ακόμα και τη νύχτα.

Ειδικότερα, η πρώτη τεχνολογία αφορά στην εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων σε έκταση 185 εκταρίων, που εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα μεμονωμένο σημείο, στην κορυφή ενός πύργου ύψους 100 μέτρων.

Η δεύτερη τεχνολογία είναι ένα σύστημα που αντλεί λιωμένο αλάτι για να απορροφήσει τη θερμότητα που παράγεται στην κορυφή του πύργου. Το αλάτι αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος και συνδέεται με μια γεννήτρια ατμού, απελευθερώνοντας ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην ουσία πρόκειται για μια μπαταρία διάρκειας 15 ωρών.

Η μονάδα «Gemasolar» τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο και έχει ήδη καταφέρει να παράξει ενέργεια αδιάλειπτα για ένα 24ωρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...