Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι δύο «Cosmic Vision» αποστολές της European Space Agency (ESA)

Είναι η ευρωπαϊκή European Space Agency (ESA) που ανακοίνωσε της αποστολές για επονομαζόμενο Cosmic Vision 2015-2025 Plan…Η πρώτη έχει την ονομασία Solar Orbiter και έχει σαν στόχο τγη δημιουργία διαστημικού σκάφους που θα φτάσει πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο για να μελετήσει τους ηλιακούς ανέμους.

Η δεύτερη είναι η Euclid, που στην ουσία είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει σαν στόχο να δει το πως μεγεθύνεται το σύμπαν. Στόχος να υπάρξει κατανόηση της σκοτεινής ύλης.

Solar Orbiter

To πρώτο σκάφος με την ονομασία Solar Observer θα...

εξετάσει το πως ο Ήλιος δημιουργεί και προωθεί τη ροή των φορτισμένων σωματιδίων που σχηματίζουν τον ηλιακό άνεμο με τον οποίο ‘λούζονται’ οι πλανήτες και έτσι δημιουργείται χάος σε δορυφόρους και επικοινωνίες.

Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο, πιο κοντά από κάθε άλλη αποστολή που έχει επιχειρήσει κάτι παρόμοιο.

Το Solar Orbiter σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2017 από το Ακρωτήριο Canaveral με όχημα ρουκέτα Atlas της NASA.

Euclid

Με το όνομα του Έλληνα μαθηματικού, του ‘Πατέρα της Γεωμετρίας’, η αποστολή θα έχει στόχο να χαρτογραφήσει το Σύμπαν, ή έστω τη βασική – large-scale structure, δομή αλλά και να κατανοήσει τη μαύρη ύλη. Το Euclid θα παρατηρήσει εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες σε ένα μεγάλο τμήμα των ουρανών. Η παρατήρηση θα έχει εύρος 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ η μαύρη ενέργεια – dark energy, είναι το 70% όσων ‘υπάρχουν’.

Η εκτόξευση του Euclid σχεδιάζεται για το 2019 από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Kourou, στη Γαλλική Γουιάνα ενώ θα γίνει με ένα όχημα Soyuz.

Το πρόγραμμα της ESA με την ονομασία Cosmic Vision 2015-25 Plan δημιουργήθηκε το 2005 όταν η κοινότητα των αστρονόμων όρισε τέσσερις επιστημονικούς στόχους:

- Ποιες είναι οι συνθήκες για τη ζωή και τον σχηματισμό των πλανητών;
- Πως λειτουργεί το Ηλιακό Σύστημα;
- Ποιοι είναι οι βασικοί νόμοι του Σύμπαντος;
- Πως ξεκίνησε το Σύμπαν και από τι είναι φτιαγμένο;

Μια τρίτη αποστολή με την ονομασία PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars) προτείνεται με χρήση μικρών, οπτικά γρήγορων, ευρείας εικόνας τηλεσκοπίων για αν ανιχνευτεί και να χαρακτηριστεί μεγάλος αριθμός εξοπλανητικών συστημάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...