Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δόθηκαν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες της αποστολής Solar Orbiter

Δόθηκαν στην δημοσιότητα λεπτομέρειες της αποστολής Solar Orbiter, της οποίας ηγείται η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA)... και θα πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής τον Ήλιο, για να τον μελετήσει. Το σκάφος θα πλησιάσει το μητρικό μας άστρο σε απόσταση μόλις 42 εκατομμυρίων χλμ., αναζητώντας απαντήσεις για την «λειτουργία» του Ήλιου.

Η πιο «καυτή» αποστολή

Η αποστολή Solar Orbiter είναι μια αποστολή της ESA αλλά θα συμμετέχει και η NASA, που θα προσφέρει δύο όργανα αλλά και τον προωθητικό πύραυλο που θα στείλει το εξερευνητικό σκάφος στο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ESA στο Παρίσι συσκέψεις για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της αποστολής, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2017 και θα κοστίσει περίπου ένα δις ευρώ.

Έρευνες για σκοτεινή ύλη και ενέργεια

Οι επιτελείς της ESA αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας ακόμη αποστολής, την Euclid, που θα προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σε δύο τομείς που παραμένουν μυστηριώδεις, την σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια. Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι τα δύο φαινόμενα είναι αυτά που κυριαρχούν στον Σύμπαν και ανάμεσα στα άλλα «ευθύνονται» για την ανάπτυξή του. Όμως, μέχρι σήμερα τόσο η σκοτεινή ύλη όσο και η σκοτεινή ενέργεια παραμένουν ασύλληπτες από τα όργανα παρατήρησης και έτσι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για αυτές.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία την αποστολή, η οποία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Φυσική τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Αλβάρι Χιμένεθ, επιστημονικός διευθυντής της ESA. Η αποστολή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2019.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...