Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Γαλλία και Ινδία εκτοξεύουν τον πρώτο δορυφόρο

Καρπός μιας γαλλο-ινδικής διαστημικής συνεργασίας, ο πρώτος δορυφόρος αφιερωμένος στην παρακολούθηση του πλήρους κύκλου του νερού στην ατμόσφαιρα, ο «Megha-Tropiques», θα εκτοξευτεί από την Ινδία στις 12 Οκτωβρίου με ένα μοναδικό συνδυασμό οργάνων.

Ο δορυφόρος «Megha-Tropiques» («megha» σημαίνει «σύννεφο» στα Χίντι και στα σανσκριτικά) θα πρέπει να τεθεί σε τροχιά από τον ινδικό μεταφορέα πύραυλο PSLV από την βάση της Σριχαρικότα, στο άκρο του κόλπου της Βεγγάλης.

Με βάρος περίπου έναν τόνο, μεταφέρει μια πανοπλία οργάνων μικροκυμάτων που είναι ικανά να ...

«διαπεράσουν» τα σύννεφα και να «δουν» έτσι με λεπτομέρειες τη δομή των νεφών και των κυκλώνων, κάτι που οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, που χρησιμοποιούν υπέρυθρη ανίχνευση, δεν μπορούν να παρατηρήσουν, εξήγησαν σήμερα γάλλοι αξιωματούχοι της αποστολής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο CNES (Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος).

Μια άλλη πρωτοτυπία του «Megha-Tropiques» είναι η τροχιά του με «πολύ ελαφρά κλίση» (20 βαθμούς πάνω από τον Ισημερινό) σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο (865 χλμ.) που θα του επιτρέψουν να διέρχεται πολύ συχνά πάνω από την τροπική ζώνη, υπογράμμισε ο Ντιντιέ Ρενό Διευθυντής Προγραμμάτων ατμόσφαιρας, καιρικών συνθηκών και κλίματος στο CNES.

Ενώ οι παραδοσιακοί δορυφόροι, των οποίων η τροχιά είναι «πολική» αρκούνται κατά μέσο όρο σε δύο διελεύσεις την ημέρα, ο ινδο-γαλλικός δορυφόρος θα μπορεί να κάνει έως και έξι παρατηρήσεις την ημέρα σε κάθε σημείο της ζώνης που περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 25° μοίρες βόρεια έως τις 25° μοίρες νότια.

Μια κρίσιμη ιδιαιτερότητα για την αποστολή αυτή, που σχεδιάστηκε το 2004 για να μελετήσει τον κύκλο του νερού στην ατμόσφαιρα και τις ανταλλαγές ενέργειας του «συστήματος Γη-ωκεανός-ατμόσφαιρα» στις τροπικές περιοχές.

Οι περιοχές αυτές λαμβάνουν κατά μέσο όρο περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο απ' όση αντανακλούν στο διάστημα, η πλεονάζουσα ενέργεια στη συνέχεια μεταφέρεται προς τις εύκρατες και τις πολικές περιοχές από τις κινήσεις της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Οποιαδήποτε τροποποίηση αυτής της τροπικής «ενεργειακής ισορροπίας» έχει αντίκτυπο στο κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.

«Η πρώτη συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μια αύξηση της υγρασίας στα κάτω στρώματα της ατμόσφαιρας», η οποία μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του υδρολογικού κύκλου και την κατανομή των βροχοπτώσεων στον πλανήτη, λέει ο Ρεμί Ρόκα, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

Όπως είπε, αν τα διάφορα κλιματικά μοντέλα σε πλανητικό επίπεδο συμφωνούν στο να πούμε ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν στις περιοχές του Ισημερινού και στις πολικές περιοχές και θα μειωθούν στις τροπικές ζώνες, ωστόσο διαφέρουν ως προς τις προβλέψεις σε τοπικό επίπεδο: σε ένα μοντέλο, οι μουσώνες θα αυξηθούν στη Δυτική Αφρική και στην Ινδία, ενώ σε ένα άλλο θα μειωθούν!

Ο «Megha-Tropiques» στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση αυτών των κλιματικών φαινομένων, με την παρακολούθηση κυρίως του «φαινομένου του θερμοκηπίου», αλλά επίσης και τη λειτουργία των τροπικών καταιγίδων σε όλη τη ζωή τους.

Ο δορυφόρος θα προσφέρει επίσης σε πραγματικό χρόνο στις μετεωρολογικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο τις παρατηρήσεις του που θα ενισχύσουν τις προβλέψεις για την εξέλιξη των κυκλώνων ή τους κινδύνους πλημμυρών.





πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...