Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΗΕ: «Προτεραιότητα η ευρυζωνικότητα»


Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας εντός της επόμενης 5ετίας, ζήτησε την Κυριακή ο ΟΗΕ.Οι κυβερνήσεις του κόσμου οφείλουν να τοποθετήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, τόνισε ο Χαμαντού Τούρε, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.
«Οι ηγέτες του κόσμου είναι ομόφωνοι: το μέλλον θα κτισθεί με την ευρυζωνικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος. Ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες, η πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα δεν έχει επιτύχει να φθάσει το 50%. Η Ένωση εκτιμά πως το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 30% στις ανεπτυγμένες και στο 10% στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις φτωχότερες από αυτές τα στοιχεία περιορίζονται μόλις στο 1%.
Μολαταύτα, δεν υπάρχει διεθνώς μία κοινή συμφωνία για τον επακριβή καθορισμό του τι συνιστά «ευρυζωνικότητα».
Με στόχο, εξάλλου, την επέκταση της ταχείας ευρυζωνικότητας στην ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα μια σειρά από μέτρα ώστε, έως το 2013, κάθε Ευρωπαίος να διαθέτει πρόσβαση σε βασικές ευρυζωνικές επικοινωνίες. Ειδικότερα, στη δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκε περιλαμβάνεται:
- Σύσταση της Επιτροπής για να υπαχθεί σε κανονιστικές ρυθμίσεις η πρόσβαση σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA). Προβλέπεται ότι θα παρέχεται κανονιστική ασφάλεια στους οργανισμούς τηλεπικοινωνιών και θα κατοχυρώνεται η ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάγκης διασφάλισης του ανταγωνισμού.
- Πρόταση απόφασης για τη θέσπιση ενός προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα ώστε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστεί διαθέσιμο ραδιοφάσμα για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες.
- Ανακοίνωση περί ευρυζωνικότητας όπου περιγράφεται ο καλύτερος τρόπος ενθάρρυνσης δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων.
Σχολιάζοντας την απόφαση, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο επίτροπος Νίλι Κρους δήλωσε ότι «η γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση αποτελεί το ψηφιακό οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την ευημερία της Ευρώπης. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να αποκτήσουν οπωσδήποτε οι Ευρωπαίοι το πρώτης κλάσης διαδίκτυο που προσδοκούν και δικαιούνται, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που επιθυμούν».
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα μέσης αφομοίωσης ευρυζωνικών υπηρεσιών παγκοσμίως (24,8%), αλλά, όπως αναφέρει η Επιτροπή, τα δίκτυά της πρέπει να αναπτυχθούν και να αναβαθμιστούν περαιτέρω. Για παράδειγμα, μόλις το 1% των Ευρωπαίων διαθέτει σήμερα απευθείας διαδικτυακή σύνδεση οπτικής ίνας υψηλής ταχύτητας στο σπίτι του, σε σύγκριση με το 12% των Ιαπώνων και το 15% των Νοτιοκορεατών.

Πηγη Αντ1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...