Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

«πακέτου αναβάθμισης» απο την intel !


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο πρόγραμμα αναβάθμισης ισχύος επεξεργαστών που λανσάρει η Intel, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση μίας κάρτας που «ξεκλειδώνει» επιπλέον χαρακτηριστικά των chip της.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης θα μπορεί να αγοράσει μία κάρτα με έναν κωδικό ασφαλείας ο οποίος θα ξεκλειδώνει επιπλέον χαρακτηριστικά των επεξεργαστών της εταιρείας μέσω του Web.Το εν λόγω σχέδιο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κατηγορούν την εταιρεία ότι προσπαθεί να χρεώσει τους χρήστες υπολογιστών για δυνατότητες για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει.

Ο αντίλογος της Intel είναι ότι το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα «επιλογής και ευελιξίας».

«Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει σε περιορισμένα καταστήματα και θα επικεντρώνεται σε έναν επεξεργαστή Pentium. Θα παρέχεται σε έναν χρήστη η δυνατότητα να αναβαθμίσει τον υπολογιστή του online» δήλωσε ο Τζωρτζ Αλφς, εκπρόσωπος της Intel.

Η επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας είναι ότι μέσω του εν λόγω «πακέτου» ο χρήστης απαλλάσσεται από την ανάγκη να αγοράσει ένα νέο σύστημα ή να πάει σε κάποιο κατάστημα για «φυσική» αναβάθμιση.

Αρχικά, το εν λόγω πρόγραμμα αναβάθμισης θα εφαρμόζεται μόνο σε υπολογιστές με επεξεργαστή G6951. Κατά την Intel, το «αδελφό» chip, G6950, κοστίζει 87 δολάρια όταν πωλείται σε παρτίδες των 1.000. Η Intel δεν ανακοίνωσε ποιο θα είναι το κόστος των καρτών αναβάθμισης, ωστόσο εικάζεται ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 50 δολάρια.

Η εν λόγω αναβάθμιση θα αυξάνει το μέγεθος της μνήμης cache και θα «ξεκλειδώνει» μία τεχνολογία γνωστή ως hyperthreading, που επιτρέπει στον υπολογιστή να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις εντολές του χρήστη και βοηθά με «βαριές» διεργασίες όπως το editing βίντεο, καθώς επιτρέπει τον πιο σωστό καταμερισμό του φόρτου εργασίας.

Ο G6951 είναι ένας dual core 2,8GHz της οικογένειας i3, που απευθύνεται σε μηχανήματα πιο χαμηλών επιδόσεων. Όσον αφορά την κυκλοφορία των «καρτών αναβάθμισης», η Intel σκοπεύει να τις λανσάρει στην αγορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Η πρώτη δημοσίευση για το πρόγραμμα της Intel έγινε στο blog τεχνολογικών θεμάτων Engadget, το οποίο ανέβασε και φωτογραφίες, αποκαλώντας την κίνηση ως ένα «ενδιαφέρον επιχειρηματικό μοντέλο».

Λίαν συντόμως, οι πληροφορίες έκαναν το γύρο του Ίντερνετ, με τους υποστηρικτές και τους πολεμίους να λαμβάνουν «θέσεις μάχης».

«Είναι μία χοντροκέφαλη κίνηση από την Intel» είπε ο Άντριαν Κίνγκσλεϊ- Χιουζ, του τεχνολογικού blog ZDNet.com. «Ο μηχανισμός αναβάθμισης είναι πολύ βασικός, οπότε δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να 'χακαριστεί' η διαδικασία. Ο καταναλωτής θα μπερδευτεί. Για να είμαι ειλικρινής, δεν αξίζει τα 50 δολάριά του και οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δαπανήσουν καλύτερα τα λεφτά τους».

«Με το ίδιο σκεπτικό, η εταιρεία που φτιάχνει κουτιά για χυμούς θα μπορούσε να σε χρεώσει έξτρα αν πας να χρησιμοποιήσεις τα άδεια κουτιά για να βάλεις κάτι άλλο» είπε ο συγγραφέας και ακτιβιστής για μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, Κόρι Ντοκτόροου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η αρχή στην οποία βασίζονται οι κάρτες αναβάθμισης «προσβάλλει άμεσα ολόκληρο το ανθρώπινο ιστορικό περί καινοτομίας».

Ωστόσο, ο Στίβεν Μόστιν του Tech Herald επεσήμανε ότι η Intel δεν είναι ο πρώτος «μεγάλος παίκτης» που επιχειρεί να χρεώσει τους χρήστες για «κλειδωμένο» περιεχόμενο.

«Μεγάλες εταιρείες του χώρου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν υιοθετήσει εδώ και καιρό την κερδοφόρα τακτική του 'κλειδώματος' υλικού, μέχρι οι παίκτες να πληρώσουν έξτρα για να 'κατεβάσουν' τα δικαιώματα πρόσβασης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...