Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Το Stuxnet worm επιτίθεται στο Ιράν


Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πρόσφατα τις πληροφορίες που ήθελαν το διαβόητο malware Stuxnet να έχει επιτεθεί σε χιλιάδες υπολογιστές ανά την επικράτεια της χώρας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από την Τεχεράνη, το Stuxnet έχει χτυπήσει εγκαταστάσεις που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την ατομική ενέργεια, γεγονός που υποχρεώνει την αρμόδια επιτροπή της χώρας να επικεντρώσει όλη της τη δραστηριότητα στην εξάλειψη του Stuxnet.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μερ, το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα του Ιράν, στέλεχος του υπουργείου Βιομηχανιών και Ορυχείων φέρεται να δήλωσε ότι έχουν μολυνθεί περίπου 30.000 διευθύνσεις IP σε όλη τη χώρα. Φυσικά, κάθε IP μπορεί να αντιστοιχεί σε πολλούς υπολογιστές (π.χ. τα PCs σε ένα εργοστάσιο), οπότε δε μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των συστημάτων που έχουν προσβληθεί από το worm.

Αν και η ιρανική κυβέρνηση απέφυγε να αποκαλύψει ποιες υπηρεσίες/εγκαταστάσεις έχουν χτυπηθεί από το Stuxnet, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο αντιδραστήρας του Μπουσέρ, πού τόση ένταση έχει δημιουργήσει στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση, παραμένει εκτός λειτουργίας.

Το Stuxnet θεωρείται το πιο προηγμένο malware που έχει δημιουργηθεί ποτέ, σύμφωνα με τα όσα λένε ειδικοί σε θέματα ασφαλείας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, αν και φέρεται να δρα ανενόχλητο από τον Ιανουάριο. Το Stuxnet στοχοποιεί κατά κύριο λόγο υπολογιστές με Windows που διαχειρίζονται βιομηχανικά συστήματα. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για malware που σχεδιάστηκε στη Δύση, με μοναδικό στόχο να πλήξει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: Pc Magazine

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...