Θέλετε μια πραγματική “γεύση” του “πώς θα είναι η τελική έκδοση του Firefox 4″ που θα δούμε σύντομα; Ξεχάστε τις εκδόσεις beta. Ξεχάστε τις απλές “nightly builds” (για όσους τις γνωρίζετε). Ξεχάστε οτιδήποτε διαφορετικό από “την κορυφή”. Βλέπετε, εκτός της έκδοσης, “μετράει” και το ποιές τεχνολογίες εμπεριέχονται στον browser. Και η “κορυφαία” έκδοση είναι μόνο μια: αυτή του τίτλου μας. Η τελευταία Nightly Build του Firefox Minefield 4.0b8pre 64bit TraceMonkey. Τι είναι… όλο αυτό το κατεβατό;Firefox
Φυσικά, “ο γνωστός και αγαπημένος browser”.
Minefield
Σημαίνει “ναρκοπέδιο” και θεωρητικά είναι… ακριβώς “ό,τι λέει το όνομα του”: η δοκιμαστική έκδοση του browser που ανά πάσα στιγμή μπορεί… “να κάνει μπούμ”! Κανείς δεν εγγυάται πως “όλα θα λειτουργούν ρολόι”, το αντίθετο μάλιστα, περιμένουν πως εδώ θα εντοπιστούν τα προβλήματα που θα πρέπει να διορθωθούν για να κυκλοφορήσει η “κανονική”, χαρακτηριζόμενη και ως “σταθερή” έκδοση.
Nightly Build
Ο κώδικας μιας εφαρμογής δεν εξελίσσεται “σε μια νύχτα”, αλλά καθημερινά. Οι Nightly Builds, όμως, προέρχονται από “μια νύχτα”, ή μάλλον από την “κάθε νύχτα”. Καθώς οι προγραμματιστές συνεχίζουν την ανάπτυξη του Firefox, κάθε μέρα κάνουν και λίγη πρόοδο. Ε, οι “Nightly Builds” παράγονται κάθε μέρα, εμπεριέχοντας όλες “τις αλλαγές της ημέρας”. Οι περισσότερες τροποποιήσεις του κώδικα και αλλαγές είναι θετικές, και οδηγούν προς την επόμενη έκδοση. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες που μπορεί να προξενήσουν προβλήματα, να εμφανίσουν αστάθεια κ.λπ. Όποιος χρησιμοποιεί Nightly Builds, θέλει να είναι απολύτως μέσα στις πλέον τελευταίες εξελίξεις, αφού κυριολεκτικά χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα… “της ημέρας”, φρέσκο-φρέσκο.
4.0b pre
Ο αριθμός της έκδοσης. Το b υποδηλώνει πως μιλάμε για την έκδοση beta, δηλαδή τη δοκιμαστική “πριν φτάσουμε στην τελική/σταθερή”. Το “pre” δεν αναφέρεται στο κινητό της HP, αλλά στο ότι είναι η έκδοση που προηγείται της τελικής/σταθερής.
64bit
Φυσικά, η “αρχιτεκτονική” για την οποία έχει σχεδιαστεί η εφαρμογή. Αν, όπως πάρα πολλοί χρήστες, έχετε στον υπολογιστή σας μια 32bit έκδοση των Windows XP/Vista/7, συγχαρητήρια, συνεχίζετε να… μένετε στο παρελθόν. Αν έχετε επεξεργαστή 64bit (σχεδόν οποιονδήποτε κυκλοφόρησε μέσα στην τελευταία τριετία), δεν έχετε λόγο να μην χρησιμοποιείτε ένα 64bit λειτουργικό σύστημα. Εξάλλου, στα 32bit μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο μέχρι 3,x GBs μνήμης. Τα 64bits επιτρέπουν στις εφαρμογές πρόσβαση σε περισσότερη μνήμη, αποδοτικότερη λειτουργία σε ορισμένους τομείς κ.λπ. Γιατί, λοιπόν, αν όντως έχετε 64bit λειτουργικό σύστημα, να χρησιμοποιείτε την 32bit έκδοση του Firefox; (Ειδικά τώρα που υπάρχει και έκδοση του Flash στα 64bit, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στα περισσότερα sites δίχως το παραμικρό πρόβλημα).
TraceMonkey
Και φτάνουμε στο σημαντικότερο ίσως τμήμα της εξίσωσης: τη “μηχανή” Javascript που χρησιμοποιεί ο browser. Πιθανότατα θα έχετε διαβάσει πως “η νέα έκδοση του Χ browser θα είναι κατά Ψ γρηγορότερη σε σελίδες με JavaScript”, θα έχετε δει κάποια benchmarks όπου κυρίως Chrome και Firefox “κονταροχτυπιούνται” για το “ποιός τις έχει μεγαλύτερες” (τις επιδόσεις). Για δες, όμως, που ενώ κάθε νέα έκδοση του Chrome εμπεριέχει τις βελτιώσεις για τις οποίες διαβάζετε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τον Firefox! Η νέα “μηχανή” JavaScript του Firefox ΔΕΝ υπάρχει στις beta εκδόσεις, ούτε στις Nightly Builds. Ακριβώς επειδή είναι ένα από τα σημαντικότερα νέα τμήματα του Firefox, δέχεται ξεχωριστή ανάπτυξη παράλληλα με αυτόν, και μπορεί από μόνη της να εμφανίσει κάποια προβλήματα, ο Firefox έχει διαχωριστεί σε δυο εκδόσεις: μια με την “κλασσική μηχανή” Javascript που είχε και η έκδοση 3 (με πρόσθετες βελτιώσεις στην πορεία), και μια με τη “νέα μηχανή” TraceMonkey, η οποία… “πετάει”!
Συνδυάστε, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, βάλτε στο mix και την υποστήριξη επιτάχυνσης μέσω της κάρτας γραφικών και… τι έχουμε; Τη γρηγορότερη έκδοση του Firefox, που μπορείτε να βρείτε εδώ.
πηγη
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Firefox Minefield 4.0b8pre TraceMonkey 64bit
11:29 π.μ.
No comments
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου