Στα ύψη έχει εκτοξευτεί ο αριθμός των ιστοσελίδων με εξτρεμιστικό περιεχόμενο, τη στιγμή που ο έγκαιρος εντοπισμός τους γίνεται όλο και δυσκολότερος, όπως αναφέρουν αρχές χωρών της Δύσης- με την επικεφαλής ειδικής αστυνομικής μονάδας στη Μ. Βρετανία να λέει ότι απαιτείται ότι απαιτείται περαιτέρω εμπλοκή και επιβολή του νόμου.Τα τελευταία χρόνια, πολιτικοί και στελέχη αστυνομιών/ υπηρεσιών ασφαλείας από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από ομάδες εξτρεμιστών, που επιδιώκουν να στρατολογήσουν νέα μέλη.
Η αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροσκάφος τα Χριστούγεννα του 2009, καθώς και η ένοπλη επίθεση ταγματάρχη του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Χουντ στο Τέξας αποδείχτηκε πως συνδέονταν με έναν μουσουλμάνο κληρικό ο οποίος χρησιμοποιούσε το Ίντερνετ για να εκφράσει απόψεις υπέρ της Αλ Κάιντα.
«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μία κούρσα τεχνολογικών εξοπλισμών με τους τρομοκράτες» είπε η Πωλίν Νέβιλ Τζόουνς, υπουργός Ασφαλείας της Μ. Βρετανίας σε ομιλία της τον Ιούλιο.
«Η πληροφοριακή επανάσταση έχει κάνει πιο εύκολο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις να προσεγγίσουν άτομα που είναι ευάλωτα στις βίαιες εξτρεμιστικές ιδεολογίες και την προπαγάνδα τους» συμπλήρωσε.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, είπε σε μία συνδιάσκεψη ανωτέρων αξιωματικών στο Παρίσι ότι ο αριθμός των ιστοσελίδων εξτρεμιστικού περιεχομένου έχει εκτοξευτεί στα ύψη: από 12 το 1998, στα 4.500 το 2006.
«Η απειλή είναι παγκόσμια, υπαρκτή και βρίσκεται στο κατώφλι μας» είπε.
Η βρετανική αντίδραση ήταν η σύσταση μίας ειδικής μονάδας, της CTIRU (Counter Terrorism Internet Referral Unit).
Η επταμελής ομάδα βασίζεται στο κοινό ή άλλες αστυνομικές υπηρεσίες για αναφορές ιστοσελίδων με περιεχόμενο που αποτελεί «λόγο προβληματισμού». Οι ιστοσελίδες αξιολογούνται και, εάν εκτιμηθεί ότι είναι απαραίτητο, αναλαμβάνεται δράση (σύμφωνα με τους νόμους περί τρομοκρατίας) για τον εξαναγκασμό των sites να αποσύρουν το εν λόγω περιεχόμενο, ή να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.
Ο στόχος είναι να «γίνει το Ίντερνετ πιο αφιλόξενο προς τις δραστηριότητες των τρομοκρατών και των βίαιων εξτρεμιστών» είπε η επικεφαλής της CTIRU, επιθεωρητής Τζέην Σνέλγκροουβ, στην πρώτη συνέντευξή της από την έναρξη της λειτουργίας της μονάδας.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχει πολύ συχνά απόσταση ανάμεσα σε ό,τι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ως προσβλητικό και ό,τι είναι πραγματικά επικίνδυνο/ εγκληματικό.
«Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που βλέπουμε είναι συνήθως μετριοπαθούς περιεχομένου, ή δεν παραβιάζουν τον νόμο. Ακόμα και κάποια πολύ ακραία sites δεν θεωρούνται παράνομα» είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με τον εντοπισμό και την άσκηση διώξεων, αλλά και με το να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει «εκεί έξω».
Τα περισσότερα από τα sites που αναφέρονται στη CTIRU αποσκοπούν στη δημιουργία ακραίων τάσεων, με ένα μικρό ποσοστό να έχει να κάνει με θέματα πιο «πρακτικής» φύσεως, όπως η κατασκευή μίας βόμβας ή ενός «εκρηκτικού γιλέκου».
Στις αναφορές περιλαμβάνονται και sites που συνδέονται με αντικαθεστωτικούς Ιρλανδούς- αν και η Σνέλγκροουβ δεν μπορούσε να πει αν αυτές οι ομάδες στρατολογούσαν μέσω του Διαδικτύου.
«Το μόνο περιεχόμενο το οποίο αποσύρουμε είναι αυτό το οποίο είναι παράνομο- και η 'γραμμή' για αυτό βρίσκεται πραγματικά πολύ ψηλά. Το περιεχόμενο θα έπρεπε να αποσύρεται μόνο όταν είμαστε εντελώς σίγουροι, διαφορετικά θα αρχίσει να θεωρείται ότι λογοκρίνουμε το Ίντερνετ- και δεν είναι αυτή η δουλειά μας» κατέληξε η Σνέλγκροουβ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters Life
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Ταχύτατη η άνοδος των sites εξτρεμιστικού περιεχομένου
11:34 π.μ.
No comments
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου