Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Οικολογικές λάμπες: δυνατότητα εξοικονόμησης δισεκατομμυρίων λέει το GEF


Η Ινδονησία θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1 δις. δολάρια και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 8 εκατ. τόνους κάθε χρόνο –όσο δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα- αν στρεφόταν σε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.Τα νούμερα είναι αντίστοιχα σημαντικά για Νότια Αφρική (280 εκατ. δολ.), Μεξικό (900 εκατ. δολ., 5 εκατ. τόνοι CO2) και Βραζιλία (2 δις. δολ., 4 εκατ. τόνοι CO2).

O Διευθύνων Σύμβουλος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) Achim Steiner υποστήριξε πως οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τα ευρύτερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στις χώρες που θα «απομακρυνθούν» από τα ορυκτά καύσιμα, όπως η κηροζίνη και ο λιγνίτης.

Το Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Ταμείο (GEF) έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια τον οικολογικό φωτισμό σε αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί το GEF συνεργασία με το UNEP έχει τίτλο En.lighten.

Τα μεγέθη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, που μπορούν να εξοικονομηθούν από τη στροφή στον οικολογικό φωτισμό είναι εντυπωσιακά.

Για παράδειγμα μια χώρα όπως η Νιγηρία θα μπορούσε να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% και τις εκπομπές CO2 κατά 5%.’

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε έρευνα του UNEP για 100 χώρες σε συνεργασία με ερευνητές από 25 κέντρα κλιματικής μοντελοποίησης σε όλο τον κόσμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...