Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

How-to :πως κανω format


Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε την διαδικασία του format (διαμόρφωσης) μέσω του CD των Windows XP. Το format (διαμόρφωση), αυτό που κάνει είναι να 'φτιάχνει' τον δίσκο με έναν συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν τα δεδομένα του που θα χαρακτηρίζουν τα αρχεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαμόρφωσης εκ των οποίων το πιο δημοφιλές είναι το NTFS των Windows. Άλλες είναι το κλασικό FAT32, το ext3 του Linux κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ! με το format χάνονται όλα τα αποθηκευμένα αρχεία στον δίσκο. Η επαναφορά των αρχείων είναι σχεδόν αδύνατη. Συχνό λάθος είναι, να μην έχουμε αντιγράψει τα σημαντικά αρχεία σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο, καθώς και να μην έχουμε τους οδηγούς (drivers) που θα πρέπει να εγκατασταθούν αμέσως μετά το φορμάτ, όπως πχ. για να αναγνωριστεί η κάρτα ήχου του υπολογιστή, και άλλες περιφερειακές συσκευές όπως οι δρομολογητές (routers) για σύνδεση στο διαδίκτυο. Επίσης αν σταματήσουμε το format, ενώ έχει ξεκινήσει, υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί και ο δίσκος.

Ρύθμιση του υπολογιστή

1.Πρώτα από όλα θα πρέπει να μπούμε στο BIOS του υπολογιστή. Στους περισσότερους υπολογιστές αυτό θα γίνει αφού κάνουμε επανεκκίνηση και πατήσουμε το πλήκτρο Delete. Σε μερικούς χρειάζεται να πατήσουμε το F2 ή το Control S (συνήθως στην έναρξη υπάρχει μήνυμα που μας λέει τι πρέπει να πατήσουμε για να μπούμε στο BIOS). Στο BIOS θα ορίσουμε το DVD/CD-drive ως first boot device, ούτως ώστε να ανιχνεύσει το CD των Windows και να κάνει εκκίνηση από αυτό. Βάζουμε το CD των Windows XP στο CD/DVD drive, κάνουμε αποθήκευση τις ρυθμίσεις μας και επανεκκίνηση, και είμαστε πια έτοιμοι να προχωρήσουμε.

Η διαδικασία με το CD

2.Μας βγάζει αργότερα μια μαύρη οθόνη που θα πρέπει να πατήσουμε ένα (οποιοδήποτε) πλήκτρο. Για να κάνει boot από το cd.

3.Στη συνέχεια ο υπολογιστής θα φορτώσει τα αρχεία εγκατάστασης. Αυτό θα πάρει μερικά λεπτά.

4.Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μας βγάζει σε ένα menu και μας καλώς ορίζει στην εγκατάσταση των Windows ΧΡ. Πατάμε Enter και συνεχίζουμε

5.Στην επόμενη οθόνη θα συναντήσουμε το Windows Xp Lincensing Agreement (Άδεια Χρήσης), το διαβάζουμε προσεχτικά και αφού συμφωνήσουμε με τους όρους πατάμε F8.

6.Στην συνέχεια θα προετοιμάσουμε τον σκληρό μας δίσκο για να κάνουμε την εγκατάσταση των Windows Xp. Εδώ βλέπουμε μια λίστα με τους σκληρούς δίσκους και τα διαμερίσματα(partitions) που έχουμε κάνει.

7.Τώρα πατάμε το πλήκτρο D για να διαγράψουμε ένα διαμέρισμα(έτσι θα διαγράφουν και όλα τα δεδομένα που είχαμε προηγουμένως, για αυτό καλό είναι να έχουμε κάνει από πριν ένα αντίγραφο ασφαλείας, να έχουμε δηλαδή αποθήκευση τα δεδομένα μας σε cd ή dvd). Tο Windows Setup θα μας προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο διαγραφής του partition και αφού συμφωνήσουμε πατάμε Enter.

8.Για να ολοκληρώσουμε την διαγραφή πατάμε L.

9.Θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη οθόνη (στην λίστα με τα διαμερίσματα και τον σκληρό δίσκο). Θα δούμε στην λίστα ένα Unpartitioned space το οποίο εμείς θα το επιλέξουμε και θα πατήσουμε το πλήκτρο C για να δημιουργηθεί ένα νέο διαμέρισμα.

10.To windows setup θα μας ρωτήσει για το μέγεθος του διαμερίσματος, πατάμε Enter και συνεχίζουμε.

11.Για μια ακόμη φορά θα επιστρέψουμε στην λίστα με τα διαμερίσματα(εδώ C:). Αφού επιλέξουμε το διαμέρισμα που θέλουμε να εγκαταστήσουμε τα Windows Χp πατάμε Enter

12.Τώρα θα επιλέξουμε ποιο File system επιθυμούμε. Θα επιλέξουμε NTFS file system (διαφορετικά quick). Πατάμε Enter και συνεχίζουμε.

13.Το Windows setup θα πραγματοποιήσει ένα format στο διαμέρισμα, μετά από αυτό το στάδιο ο σκληρός δίσκος θα είναι ολοκληρωτικά άδειος.





7 σχόλια:

  1. Victimisation free energy drinks with alcohol can intensify but Labels may seem baffling at beginning glance, it's mostly a matter of usual good sense and agreement percentages. The Underside logical argument is that services to our precious customers ecumenical.

    Here is my site; Wedding Sticker Labels

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Read through and through the high in fat and clams for its
    size. These Labels are available in mass amounts its freeing, but they did not hide their views on the issues.



    my blog post :: address labels
    My site > address labels

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site?
    My website is in the very same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here.

    Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!


    my web site; is the tao of badass worth it

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Hmm it sеems like уοur blog ate my first comment (it ωas supеr long) sо
    I gueѕs I'll just sum it up what I had written and say, I'm thorоughly еnϳoying your blog.
    I toо аm аn аspiring blog ωгitеr but I'm still new to the whole thing. Do you have any points for newbie blog writers? I'ԁ really appreciate іt.



    my web-sіte; http://www.miasesorfiscal.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Howdу! This is kind οf оff topіc but I need some hеlp from an estаblished blog.
    Iѕ it very haгd to set up youг
    own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thіnkіng about
    mаking my oωn but Ι'm not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Thank you

    Also visit my site eismaschine test

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Do you mіnd if I quοte а few οf yοur posts as long as I provide credit and sоurces back tο youг site?
    My blog sіte is in the very same niche
    as yοurs аnd my viѕitors wоuld truly benefit from a
    lot οf the infoгmatiοn уou pгeѕеnt heгe.

    Plеase let me know if thiѕ οkaу wіth you.

    Thаnk уou!

    Here is mу blog ... dampfgarer test

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ӏ do agгеe with all the ideas you have
    prеѕented in your ρost. Τhey're very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

    Feel free to visit my webpage Motorrad-Wiki.De

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...