Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Λόγω της οικονομικής κρίσης το περιβόητο πρόγραμμα SETI που αναζητά εξωγήινη ζωή διέκοψε τη λειτουργία του !


Από τις αρχές του 2007 το Allen Telescope Array (ΑΤΑ), μια διάταξη 42 διασυνδεμένων ραδιο-τηλεσκοπίων, σε συνεργασία με το εργαστήριο ραδιο-αστρονομίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, «χτενίζει» το διάστημα μήπως ακούσει κάποιο εξωγήινο σήμα και, παράλληλα, διεξάγει κλασικές αστρονομικές παρατηρήσεις.

Όμως η στενότητα του προϋπολογισμού (ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ορατό στις ίδιες τις ΗΠΑ) οδήγησε αυτή την εβδομάδα στην αναστολή της λειτουργίας τους. Εφεξής θα γίνεται απλώς συντήρηση του πανάκριβου εξοπλισμού από ένα δραστικά μειωμένο προσωπικό, αλλά και για αυτή τη συρρικνωμένη δραστηριότητα τα χρήματα φτάνουν μόνο για λίγους μήνες.

Η κατασκευή του πολλαπλού τηλεσκοπίου, που κόστισε γύρω στα 50 εκατ. δολάρια, έγινε κυρίως με δωρεές, ενώ τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από το αμερικανικό πανεπιστήμιο, με χρηματοδοτήσεις που λάμβανε από το κρατικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Όμως, λόγω στενότητας του δημοσίου χρήματος, και οι δύο αυτές πηγές άντλησης κεφαλαίων στέρεψαν, ιδίως σε μια πολιτεία όπως η Καλιφόρνια, που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση περισσότερο από κάθε άλλη στις ΗΠΑ.

Είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει το τηλεσκόπιο, αν και ο διευθυντής του Ινστιτούτου SETI, Τομ Πίρσον, αισιοδοξεί ότι το πρόβλημα θα είναι παροδικό. Το Ινστιτούτο ήδη αναζητεί νέους χορηγούς.

πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...