Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Κρήτη : Βράβευσαν τον...χάκερ αστυνομικό Μανόλη Σφακιανάκη


Τελετή βράβευσης του Κρητικού Αστυνομικού Διευθυντή και Προϊστάμενου της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Μανόλη Σφακιανάκη, για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, έγινε απόψε στο Ρέθυμνο... Το παρόν έδωσε η ηγεσία της ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον αρχηγό κ.Οικονόμου, ενώ ήταν εκεί και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.¨Οθωνας που έπλεξε το εγκώμιο του κ.Σφακιανάκη και τόνισε: ...


' Ως Κρητικός και ως πολιτικός προϊστάμενος νιώθω υπερήφανος που στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν τόσο άξιοι Αξιωματικοί – και είμαι βέβαιος ότι είναι πολλοί- αξιωματικοί που πάνω από όλα τοποθετούν το καθήκον και το υπηρετούν με πάθος και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το υπηρετούν με θυσίες και κόστος προσωπικό. Θέλω να συγχαρώ τον Μανώλη Σφακιανάκη και να του ευχηθώ να προσθέσει και άλλες επιτυχίες στην Ελληνική Αστυνομία'

" Ένα μεγάλο μέρος της εγκληματικότητας,τόνισε ο κ.Οθωνας, στην σύγχρονη εποχή διαπράττεται στον κυβερνοχώρο και στηρίζεται στην τεχνολογική ανάπτυξη. Η εμφάνιση της ψηφιακής τεχνολογίας σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση της ψηφιακής εγκληματικότητας. Ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης της εν λόγω τεχνολογίας και οι αδυναμίες του κυβερνοχώρου προσέφεραν νέες ευκαιρίες και επιπρόσθετες επιλογές για τη διάπραξη ψηφιακών εγκλημάτων. Η αύξηση των κυβερνο-εγκλημάτων εμφανίσθηκε με την ευρεία χρήση των δικτύων, τα οποία, αφενός προσέφεραν πρόσβαση στην πληροφορία, και αφετέρου δεν απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του εισβολέα. Όπως σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες έτσι και στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό έγκλημα λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τις αστυνομικές αρχές, όπως άλλωστε και τα κοινά διαπραχθέντα εγκλήματα. Συγκεκριμένα, όσο αφορά τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, που έχουν εισέλθει στην καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της αστυνομίας εστιάζεται περισσότερο στις ασταμάτητες αλλαγές που προκύπτουν στους κόλπους της τεχνολογίας και έτσι καθιστούν το ηλεκτρονικό έγκλημα ένα σχετικά δύσκολα ανιχνεύσιμο έγκλημα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στον Ελλαδικό χώρο. Έτσι, αυτό που φαίνεται να κάνει αποτελεσματικότερο το έργο των διωκτικών αρχών είναι η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού της αστυνομικής αρχής σε θέματα κυρίως τεχνικής φύσεως σχετικά με τη διερεύνηση και τη δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης του ηλεκτρονικού εγκλήματος. βήματα που έχουν το αποτύπωμα ενός ανθρώπου.

'Με ιδιαίτερη χαρά τιμούμε σήμερα τον άνθρωπο που έχει αφιερώσει την ζωή του στην πάταξη τέτοιας μορφής εγκληματικών ενεργειών. Ο Μανώλης Σφακιανάκης δεν είναι ένα μέρος της ιστορίας στην δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά είναι η ίδια ιστορία αφού την έχει διαμορφώσει.
Ήταν το 1999 όταν πρωτοσυστάθηκε στη χώρα μας ειδικό Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην ηγεσία του τοποθετήθηκε ένας έμπειρος αστυνομικός της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο Μανώλης Σφακιανάκης. Εργασιομανής και σοβαρός από τότε, περνά εδώ και δώδεκα χρόνια τον περισσότερο χρόνο του μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν μπροστά από τα μάτια του έχουν περάσει σκηνές που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Από βιασμοί βρεφών μέχρι σεξουαλικές πράξεις με μικρά παιδιά.. Όσο εξαπλώνεται η χρήση του ίντερνετ τόσο αυξάνονται και τα εγκλήματα που συνδέονται με αυτό – και φυσικά και ο φόρτος εργασίας του κ. Σφακιανάκη. Μαζί με τους συναδέλφους του κυνηγά στις λεωφόρους του Διαδικτύου παιδόφιλους, χάκερ, κοινούς απατεώνες και κάθε λογής «ηλεκτρονικούς» εγκληματίες.

Ποτέ δεν επεδίωξε τιμές αν και έλαβε πολλές στην μακρά πορεία που έχει διανύσει. Για τη δράση του έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Οικονομίας και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Οι επιτυχίες του τμήματος που προΐσταται πολλές και σημαντικές.
Ειδικότερα, μέσα στο 2010 το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
Xειρίσθηκε 903 δικογραφίες, προανακρίσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις, σχετικές με αδικήματα, που τελέσθηκαν μέσω διαδικτύου.
Συνεργάστηκε σε 71 υποθέσεις με τη Διεθνή Αστυνομική Συνεργασία (Interpol) και σε 18 με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία ( Europol ).
Απέτρεψε με τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών 66 απόπειρες ανθρωποκτονιών που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου.
Κατέγραψε 47 υποθέσεις διαδικτυακής πορνογραφίας ανηλίκων, που η πλειονότητά τους εξιχνιάσθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικών επιχειρήσεων.
Σχημάτισε δικογραφία σε βάρος εταιρειών που εμπλέκονται σε αποστολή απατηλών μηνυμάτων μέσω της κινητής τηλεφωνίας με σκοπό το εμπορικό κέρδος.
Εντόπισε το δράστη κακόβουλης επίθεσης (cracker) στα υπολογιστικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που έγινε κατά το διάστημα της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Χρήστος Παπουτσής και εγώ από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και την δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος αλλά και τις ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις της τεχνολογίας, θέσαμε ως προτεραιότητα και τελικώς υλοποιήσαμε την μετατροπή του τμήματος σε υποδιεύθυνση, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Η προσφορά του Μανώλη Σφακιανάκη στο κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει το σημαντικό του έργο με ακόμα περισσότερο ζήλο, μεθοδικότητα και προσήλωση όπως κάνει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια.


πηγή


1 σχόλια:

  1. Καλά μας δουλεύετε ρε σύντεκνοι; Η προσφορά του είναι ότι αφήνει το Indymedia να οργανώνει τρομοκρατικές επιθέσεις και να βεβηλώνει την μνήμη νεκρών αστυνομικών; Ντροπή σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...