Τρίτη 24 Μαΐου 2011

How-to : Επιδιορθώστε μια CPU με κοµµένο pin, για να επαναφέρετε στη ζωή το PC σας

Ορισµένες φορές είµαστε λίγο απρόσεχτοι ή και άτυχοι κατά την τοποθέτηση των ευαίσθητων εξαρτηµάτων που καλούµαστε να χειριστούµε. Κάπως έτσι φαίνεται πως ξεκίνησε και το συγκεκριµένο άρθρο, ώστε τελικά να φτάσει στα χέρια µας ένας επεξεργαστής ο οποίος κατά την προσπάθεια αναβάθµισης ενός υπολογιστή απέκτησε ένα στραβωµένο pin, που λίγο αργότερα κόπηκε όσο ο κάτοχος επιχειρούσε να το ξεστραβώσει [εικ. 1]. Πριν προχωρήσουµε, να σηµειώσουµε ότι αν έχετε την ατυχία και σας συµβεί κάτι τέτοιο [στράβωµα], προσπαθήστε να το επαναφέρετε στη θέση του. Χρησιµοποιήστε µια πολύ λεπτή λεπίδα, ακουµπώντας τη σε όλο το µήκος του pin, και στρέψτε την αργά και σταθερά, χωρίς να πιέζετε το σηµείο επαφής µε το σώµα της CPU. Για να σιγουρευτείτε ότι θα επανέλθει πλήρως στη θέση της, χρησιµοποιήστε ως οδηγούς τής λεπίδας τα υπόλοιπα pins, και τις κάθετες και τις οριζόντιες σειρές. Στην πραγµατικότητα, όλο το υπόλοιπο άρθρο µπορεί να συνοψιστεί σε µία και µόνο πρόταση: Κολλήστε προσεχτικά ένα άλλο pin.

Είναι σαφές ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο η παραπάνω πρόταση. Αντίθετα, δεν είναι εφικτή για κάποιον που δεν έχει ξαναπιάσει κολλητήρι στα χέρια του [ή δεν έχει αρκετή εµπειρία µε αυτό] ή ακόµη και µε οποιοδήποτε κολλητήρι. Μάλιστα, αρκετοί χρήστες καταφεύγουν στην πώληση του επεξεργαστή [π.χ. στο ebay] σε ανθρώπους που έχουν την εµπειρία για να τον επιδιορθώσουν, αλλά και να τον χρησιµοποιήσουν.

Για να επιδιορθώσετε τον επεξεργαστή, θα χρειαστείτε ένα καλό ρυθµιζόµενο κολλητήρι, µε λεπτή µύτη, ποιοτικό καλάι [µεγαλύτερη αναλογία σε ασήµι], και µια λεπτή τσιµπίδα για να µπορείτε να το κρατήσετε στη θέση του. Να σηµειώσουµε ότι σε παλαιότερους επεξεργαστές τα ίδια τα pins στερεώνονταν πάνω σε µια µικρή επιφάνεια από καλάι, τύπου κασσίτερου/µολύβδου [tin/lead] στις κλασικές αναλογίες 63/37 ή 60/40. Όµως, έκτοτε έχει απαγορευτεί η χρήση του λόγω του µολύβδου. Αν, όµως, έχετε τέτοιου τύπου, µπορείτε να το χρησιµοποιήσετε άφοβα για τον επεξεργαστή. Είναι απαραίτητο να έχετε σταθερό χέρι, ιδιαίτερα εφόσον το pin δε βρίσκεται σε κάποια ακριανή σειρά και, βεβαίως, το ίδιο το σπασµένο pin. Το τελευταίο µπορεί να αποτελέσει σηµαντικό πρόβληµα στη διαδικασία. Αν δεν έχετε το ίδιο το pin [όπως και εµείς στη συγκεκριµένη περίπτωση], πρέπει να βρείτε ένα µε όµοιο µήκος και πάχος-διάµετρο, το οποίο να έχει τη µικρότερη δυνατόν αντίσταση. Όπως µπορείτε να δείτε, εφόσον κρατάτε έναν τέτοιο επεξεργαστή στα χέρια σας, ένα pin αποτελείται από ένα επιχρυσωµένο υλικό [µε πυρήνα συνήθως από χαλκό], που αποσκοπεί στη µείωση των ηλεκτρικών αντιστάσεων του ίδιου του pin αλλά και της επαφής µεταξύ αυτού και του socket. Πολύ δύσκολα θα βρείτε κάτι τέτοιο, εκτός και αν έχετε πρόχειρο έναν καµένο επεξεργαστή, οπότε λύσατε τα προβλήµατά σας.




Αν δεν έχετε, η µόνη λύση είναι να χρησιµοποιήσετε το πόδι από κάποια δίοδο, που σίγουρα θα έχετε στο εργαστήριό σας [εικ. 2]. Απλώς κόψτε ένα κοµµάτι, στο µήκος των pins και ελάχιστα µικρότερο από τον επεξεργαστή. Σιγουρευτείτε πως το σηµείο κοπής είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδο, δηλαδή δεν κάνει κάποια µύτη, ούτε εξέχει από την κυκλική διατοµή του, για να έχετε όσο καλύτερη επαφή µε την επιφάνεια κόλλησης. Αν το pin δεν είναι καθαρό, και έχει πάνω του το αυτοκόλλητο του εργοστασίου, καθαρίστε το µε οινόπνευµα για να φύγει η κόλλα.

Προετοιμασία & κόλληση

Το επόµενο βήµα είναι να τοποθετήσετε τον επεξεργαστή ανάποδα [µε τα πόδια προς τα πάνω] σε µια µεγάλη µεταλλική επιφάνεια όπως, για παράδειγµα, την ίδια του την ψύκτρα. Προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να παραµένει σταθερός, ώστε να µη χρειάζεται να τον κρατάτε κατά τη διάρκεια της κόλλησης. Ο λόγος για τον οποίο τον τοποθετούµε στην ψύκτρα του είναι για να µπορεί να διοχετευτεί µέρος της θερµότητας που θα λάβει από το κολλητήρι, χωρίς να δηµιουργηθεί πρόβληµα και καεί. Εποµένως, δε χρειάζεται να αφαιρέσετε και την όποια θερµοαγώγιµη πάστα έχει πάνω του.


Ρυθµίστε το κολλητήρι σας ακριβώς σε σηµείο που να λιώνει το καλάι, ακουµπώντας το σε αυτό ελάχιστα µε τη µύτη του, για δοκιµή. Τινάξτε το άµεσα, και αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε την απολύτως ελάχιστη ποσότητα καλάι πάνω του, για να είναι σχεδόν καθαρό, ακουµπήστε στιγµιαία το σηµείο από το οποίο έχει κοπεί το pin. Σκοπός είναι να πιάσει λίγη κόλληση η επαφή, ώστε να µη χρειάζεται να θερµανθεί πολύ µετά [εικ. 3]. 

Πιάστε το pin µε το τσιµπιδάκι και κάντε το ίδιο ακριβώς µε την άκρη που θέλετε να κολλήσετε [εικ. 4]. Καθαρίστε το κολλητήρι από οποιαδήποτε κόλληση σε ένα υγρό σφουγγαράκι.


 Πλησιάστε µε το τσιµπιδάκι το pin στην επαφή της CPU, κόλληση µε κόλληση. Έπειτα, αφού θερµάνετε και τις δύο κολλήσεις ταχύτατα και µε µία κίνηση, ακουµπήστε pin και επαφή κάθετα µεταξύ τους [εικ. 5]. Αποµακρύνετε γρήγορα το κολλητήρι. Διατηρήστε το χέρι σας σταθερό έως ότου σταθεροποιηθεί η κόλληση και ψυχθεί τόσο το pin όσο και ο επεξεργαστής.






Δοκιμή και επιτυχία

Στην πραγµατικότητα, χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ελευθερώστε το pin, το οποίο πρέπει να παραµείνει σταθερό, χωρίς να εξέχει κόλληση από πουθενά. Δοκιµάστε να το σπρώξετε ελαφρά µε ένα λεπτό εργαλείο, για να σιγουρευτείτε ότι είναι σταθερό και δεν πρόκειται να ξεκολλήσει. Αφού εξασφαλίσετε ότι όλα έχουν γίνει όπως πρέπει, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε τον επεξεργαστή σας σαν καινούργιο. Ελπίζουµε να επιτύχετε στην απαιτητική διαδικασία τού να κολλήσετε πάλι ένα pin στη θέση του. Ασχέτως της εµπειρίας, που πιθανώς να έχετε, µια τέτοια επιδιόρθωση δεν επαναφέρει τη CPU στην αρχική της κατάσταση. Εποµένως, από εκεί και πέρα χρειάζεται ακόµη περισσότερη προσοχή στον τρόπο που θα τη χειριστείτε, ώστε να µην κοπεί ξανά το pin ή –ακόµα χειρότερα– να µη µείνει µέσα στο socket όπου τοποθετείται η CPU.












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...