Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ρομποτικό καροτσάκι βοηθάει ανθρώπους με οπτικά προβλήματα


Το σουηδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας ανέπτυξε ένα ρομποτικό καροτσάκι που αν και φαινομενικά δε μοιάζει με κάποιο υψηλής τεχνολογίας φουτουριστικό όχημα, που ίσως θα περιμένατε, πραγματικά υπόσχεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Το καροτσάκι είναι εφοδιασμένο με έναν αισθητήρα λέιζερ, χάρη στον οποίο το καροτσάκι δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη με τα αντικείμενα που περιβάλλουν το χρήστη. Ο χάρτης αυτός, εν συνεχεία μεταφέρεται σε ...

μια πλάκα με ανάγλυφη μορφή, με σκοπό κάποιος με προβλήματα όρασης ψηλαφίζοντας να μπορεί να αντιληφθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο τον περιβάλλοντα χώρο, και τη καρέκλα να οδηγηθεί τριγύρω από τα αντικείμενα.

Το καροτσάκι δοκιμάστηκε από έναν πολλά υποσχόμενο φοιτητή τον Daniel Innala Ahlmark, ο ίδιος με προβλήματα όρασης. Μάλιστα το δοκίμασε σε έναν διάδρομο του πανεπιστημίου, με πολλές πόρτες ανοιχτές και αρκετό κόσμο να περιφέρεται ώστε διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής.

Η ερευνητική ομάδα δηλώνει αισιόδοξη για το δημιούργημά της, προς το παρόν τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ότι οι ακτίνες λέιζερ σκανάρουν σε ένα συγκεκριμένο ύψος, και αδυνατούν να εντοπίσουν αντικείμενα ψηλότερα και χαμηλότερα αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να είναι ελλιπής η απεικόνιση στο χάρτη.








πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...