Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αναβάλλεται η απόφαση για την καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων ευλογιάς

Έπειτα από πολυήμερες και τελικά αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, η διεθνής κοινότητα ανέβαλε για το 2014 την απόφαση για την καταστροφή των τελευταίων δειγμάτων του ιού της ευλογιάς, η οποία εξαλείφθηκε από τον πλανήτη το 1979.

Τα τελευταία γνωστά δείγματα του επικίνδυνου ιού Variola φυλάσσονται σήμερα σε εργαστήρια υψίστης ασφάλειας στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν άλλα δείγματα, και ορισμένες χώρες εξακολουθούν να ανησυχούν για ενδεχόμενη χρήση του ιού ως βιολογικού όπλου...

Στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθεί η καταστροφή των φιαλιδίων για ακόμα πέντε χρόνια, προκειμένου να μελετηθεί καλύτερα ο ιός και να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις για ενδεχόμενη βιολογική επίθεση. Αναβολή της καταστροφής των δειγμάτων έως το 2016 ζήτησε και η Ρωσία.

Επικεφαλής των χωρών που αντέδρασαν στην πρόταση και ζήτησαν την άμεση καταστροφή του ιού ήταν το Ιράν.

Το θέμα εκκρεμεί από το 1986, όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά σε συνέλευση του ΠΟΥ. Το 2007, η τελική απόφαση για το πότε θα καταστρέφονταν τα δείγματα αναβλήθηκε για φέτος.

Στην τελική του ανακοίνωση την Τετάρτη, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η φετινή Γενική Συνέλευση «επιβεβαίωσε την απόφαση προηγούμενων συνελεύσεων, σύμφωνα με την οποία τα εναπομείναντα αποθέματα του ιού της ευλογιάς (Variola) πρέπει να καταστραφούν όταν ολοκληρωθούν οι κρίσιμες έρευνες».

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΠΟΥ έχουν μεν ηθική βαρύτητα, δεν είναι όμως νομικά δεσμευτικές για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Η ευλογιά ήταν η πρώτη ανθρώπινη ασθένεια που εξαφανίζεται από τον πλανήτη, χάρη σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η επόμενη ασθένεια που θα εξαλειφθεί οριστικά θα είναι πιθανότατα η πολιομυελίτιδα, αν και το πρόγραμμα εμβολιασμών του ΠΟΥ αντιμετωπίζει προβλήματα σε ορισμένες αφρικανικές και ασιατικές χώρες.








πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...