Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

5 λόγοι να βάλετε 64bit windows και 5 λόγοι να μείνετε στα 32bit


Ο επεξεργαστής σας υποστηρίζει 64bit αρχιτεκτονική. Η μνήμη ολοένα και φθηναίνει. Θέλετε να έχετε το καλύτερο και το νεότερο. Γιατί λοιπόν να μην βάλετε ένα 64bit λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας; Σας δίνουμε πέντε λόγους υπέρ και πέντε λόγους κατά...



Υπέρ των 64bit:

1) Το σύστημά σας αναγνωρίζει περισσότερη μνήμη.
Τα 32bit λειτουργικά συστήματα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερα από 4 gigabytes μνήμης – στην πράξη, αρκετά λιγότερα, γύρω στα 3, 3,2 ή 3,5, λόγω κάποιου χώρου που κρατάει το σύστημα.

Αν σας αρέσει να έχετε ανοιχτά πολλά παράθυρα και προγράμματα ταυτόχρονα, το όριο των 4 Gigabytes μπορεί εύκολα να εξαντληθεί. Να εξαντλήσετε όμως 8, 16 ή 32 Gigabytes μνήμης είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Μη σας φαίνονται υπερφυσικά αυτά τα νούμερα. Μπορείτε σήμερα να αποκτήσετε 8GB RAM της Kingston με 85 ευρώ και 16GB RAM (αν πραγματικά τα χρειάζεστε) με 195 ευρώ.

2) Το σύστημά σας θα είναι πιο γρήγορο
Όπως η μετάβαση από τα 16bit στα 32bit τη δεκαετία του '80, η μετάβαση από τα 32 στα 64 bit θα διπλασιάσει τα δεδομένα που μπορεί ο επεξεργαστής να διαχειριστεί σε κάθε κύκλο ρολογιού.

3) Το σύστημά σας θα πετάει σε βαριά προγράμματα
Εργασίες όπως η κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση βίντεο, η δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών, τα αρχιτεκτονικά σχέδια κλπ έχουν εξαιρετικά καλύτερη απόδοση στα 64bit απ' ότι στα 32, στο ίδιο ακριβώς hardware.

4) Θα χρησιμοποιείται λιγότερο η virtual memory
Η Virtual memory είναι ένα αναγκαίο κακό σε συστήματα που δεν έχουν αρκετή μνήμη. Όταν η μνήμη γεμίζει, το λειτουργικό αναγκάζεται να μεταφέρει κομμάτια της στο σκληρό δίσκο. Κι επειδή ο γρηγορότερος σκληρός δίσκος είναι ασύγκριτα πιο αργός απ' την πιο αργή μνήμη, αυτό καθυστερεί όλο το σύστημα.

Όπως προείπαμε, με 16GB μνήμης, δεν θα χρειαστεί συχνά να ανατρέξει το λειτουργικό στο σκληρό δίσκο.

5) Είναι το μέλλον.
Όλοι οι σύγχρονοι επεξεργαστές υποστηρίζουν 64bit αρχιτεκτονική, οι μνήμες ολοένα και φθηναίνουν, ενώ το όριο των 4GB μνήμης για τα 32bit λειτουργικά αρχίζει να φτάνει στα όριά του όσον αφορά απαιτητικές εφαρμογές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως σε μερικά χρόνια τα 32bit θα είναι μουσειακό είδος.

Κατά των 64bit:


1) Χρειάζεστε τουλάχιστον 4GB Ram
Αν έχετε 2GB όχι μόνο δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα από ένα 64bit λειτουργικό, στην πραγματικότητα οι επιδόσεις του συστήματός σας θα μειωθούν, γιατί τα 64bit λειτουργικά χρησιμοποιούν ελαφρώς περισσότερη μνήμη.
Για την ακρίβεια, για να δείτε πραγματική διαφορά, καλύτερα θα ήταν να πάτε στα 8GB.

2) Οι βελτιωμένες επιδόσεις φαίνονται κυρίως στις 64bit εφαρμογές.
Οι 32bit εφαρμογές όχι μόνο δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν μνήμη περισσότερη από 4GB, αλλά μπορεί να τρέχουν και ελαφρώς πιο αργά σε 64bit λειτουργικό.

Χρειάζονται εφαρμογές ειδικά βελτιστοποιημένες για τα 64bit ώστε το σύστημά σας να απογειωθεί.

3) Είναι λίγες προς το παρόν οι 64bit εφαρμογές
Με την εξαίρεση του Photoshop, του Office 2010 και ορισμένων – λίγων - παιχνιδιών (π.χ. το Crysis), η συντριπτική πλειοψηφία του software είναι αποκλειστικά σε 32bit. Για παράδειγμα, ακόμα και ο Mozilla Firefox δεν έχει ακόμα μια stable 64bit έκδοση. Ο 64bitος Firefox είναι στο πολύ beta development παρακλάδι της Mozilla, ονόματι Minefield (=ναρκοπέδιο). Ομοίως και το flash της Adobe, η 64bit εκδοσή του είναι άκρως πειραματική.

4) Μπορεί να μην βρίσκετε drivers
Μπορεί 32bit εφαρμογές να τρέχουν στα 64bit λειτουργικά, αλλά οι 32bit drivers σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατοί. Και, ναι, για την τελευταία ATI και NVIDIA θα βρείτε 64bit drivers, αλλά αν έχετε κανένα παλιό scanner ή εκτυπωτή το οποίο η εταιρεία να έχει σταματήσει να υποστηρίζει, ουσιαστικά θα σας είναι άχρηστος στα 64bit.

5) Είναι το μέλλον
Προς το παρόν όμως, αν θέλετε να έχετε τη μεγαλύτερη συμβατότητα, καλό θα ήταν να παραμείνετε στα 32bit. Ναι μεν οι 64bit εφαρμογές αυξάνονται (το γεγονός πως το νέο Office είναι και 64bit βοηθάει πολύ), αλλά ο αριθμός τους ακόμα είναι αμελητέος. Δείτε το και αλλιώς, όταν τα 64bit θα έχουν γίνει mainstream, η τιμή των 16GB μνήμης μπορεί να είναι, αναλογικά, όσο τα 2GB σήμερα. Μέχρι τότε, αφήστε τα για τους server ;-)

πηγή : http://www.pcsteps.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...