Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτη δοκιμαστική πτήση για το ρομποτικό βομβαρδιστικό stealth Χ-47Β


Ένα μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό σε σχήμα νυχτερίδας, σχεδιασμένο να απογειώνεται από αεροπλανοφόρα και να ξεφεύγει από τα εχθρικά ραντάρ, πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στην Αεροπορική Βάση Έντουαρντς της Καλιφόρνια.

Το X-37B, το οποίο ανέπτυξε η Northrop Grumann για λογαριασμό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, θυμίζει εμφανισιακά το βομβαρδιστικό stealth Β-2, είναι όμως σημαντικά μικρότερο, καθώς δεν χρειάζεται κόκπιτ. ...


Αν και δεν αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για αρκετά ακόμα χρόνια, τo Χ-37Β ανήκει σε μια νέα γενιά μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία θα μπορούν να διαφεύγουν των ραντάρ και να πετούν πολύ ταχύτερα από τα σημερινά Predator και Reaper, δύο μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά που κινούνται με έλικα.

Καθοδηγούμενο από χειριστές της Northrop και του ναυτικού που παρέμειναν στο έδαφος, το X-37B πέταξε για 29 λεπτά φτάνοντας μέχρι το ύψος των 5.000 ποδών (1.524 μέτρα), αναφέρει το AFP.

«Σήμερα ρίξαμε μια ματιά στο μέλλον, καθώς το πρώτο μη επανδρωμένο αεριωθούμενο χωρίς ουρά του ναυτικού πέταξε στους αιθέρες» δήλωσε ο πλοίαρχος Τζέιμι Ένγκνταλ, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του αεροσκάφους.

Το συμβόλαιο που εξασφάλισε το 2007 η Northrop για την ανάπτυξη του X-37B είχε ύψος 636 εκατομμύρια δολάρια.

Η πρώτη δοκιμαστική απογείωση από αεροπλανοφόρο προγραμματίζεται για το 2013.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...