Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το διαστημικό ρομποτικό φορτηγό «Κέπλερ»


Εκτοξεύτηκε επιτυχώς το βράδυ της Τετάρτης το Johannes Kepler, το δεύτερο μη επανδρωμένο μεταγωγικό που στέλνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Η εκτόξευση μεταδόθηκε ζωντανά online από το δικτυακό τόπο της ESA.

Η εκτόξευση προγραμματιζόταν αρχικά για την Τρίτη, η διαδικασία όμως σταμάτησε λόγω τεχνικών προβλημάτων μόλις τέσσερα λεπτά πριν από την πυροδότηση.

O ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 5 που μεταφέρει το Kepler προγραμματίζεται τώρα να αναχωρήσει στις 23.50 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη.

H εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, που βρίσκεται στη Νότιο Αμερική κοντά στον ισημερινό...


«Όπως και το πρώτο διαστημικό φορτηγό Jules Verne, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2008, το Johannes Kepler θα μεταφέρει τρόφιμα, νερό και εξοπλισμό, ενώ οι κινητήρες του θα χρησιμοποιηθούν για τη διόρθωση της τροχιάς του Σταθμού που σταδιακά φθίνει και πλησιάζει προς τη Γη. Το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει, ωστόσο, είναι σημαντικά μεγαλύτερο (ξεπερνάει τους 5 τόνους)» αναφέρει η νέα πύλη του ESA στα ελληνικά.

Αντίστοιχα μη επανδρωμένα φορτηγά (ATV) για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχει αναπτύξει και η Ιαπωνία.

Μετά την οριστική απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων εντός του 2011, τα πληρώματα θα μεταφέρονται αποκλειστικά με ρωσικά Soyuz.

Στο μέλλον, οι αμερικανικές αποστολές ανεφοδιασμού του ISS θα ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως προβλέπει η νέα στρατηγική για τη NASA που παρουσίασε η κυβέρνηση Ομπάμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...