Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Google: «το Bing αντιγράφει τη μηχανή αναζήτησής μας» ενώ η Microsoft διαψεύδει


Σε σημερινό δημοσίευμά της, η Google αναφέρει ότι κατέχει αποδείξεις σχετικά με το ότι η μηχανή αναζήτησης του Bing αντιγράφει τα αποτελέσματά της. Για να το υποστηρίξει αυτό, οργάνωσε το εγχείρημα «Bing Sting» πάνω στο οποίο εργάστηκαν 20 μηχανικοί της εταιρείας την περίοδο 17-31 Δεκεμβρίου 2010.

Για τις ανάγκες του εγχειρήματος, οι μηχανικοί της Google ενσωμάτωσαν στον κώδικα της μηχανής αναζήτησης τη δυνατότητα της μη αυτόματης αξιολόγησης ιστοσελίδων. Δηλαδή, να μπορούν οι ίδιοι να ελέγχουν ποιες ιστοσελίδες εμφανίζονται στα πρώτα αποτελέσματα όταν κάποιος αναζητά συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.

Στη συνέχεια, έφτιαξαν μια λίστα με 100 λέξεις οι οποίες επέστρεφαν μηδενικά αποτελέσματα και στις δύο μηχανές αναζήτησης. Σε αυτό το σημείο, γίνεται η χρήση του παραπάνω κώδικα. Οι μηχανικοί, αντιστοίχησαν τους 100 όρους αναζήτησης με εντελώς άσχετα αποτελέσματα της επιλογής τους. Έτσι αν πληκτρολογούσε κανείς αυτούς του όρους αναζήτησης στο Google, θα εμφανίζονταν τα αποτελέσματα που όρισαν οι μηχανικοί.

Χρησιμοποιώντας ως browser τον Internet Explorer με ενεργοποιημένη τη δυνατότητα των «προτεινόμενων τοποθεσιών» και εγκατεστημένη την γραμμή εργαλείων του Bing, τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης του Bing ήταν τα ίδια με τα «φτιαχτά» αποτελέσματα της αναζήτησης στο Google.

Η Google ανακοίνωσε ότι μόνο οι 7-9 από τους 100 όρους αναζήτησης εμφάνισαν τα ίδια αποτελέσματα τόσο στην μηχανή αναζήτησής της όσο και στο Bing. Το γεγονός αυτό, η Google αποδίδει στο ότι ο αλγόριθμος αναζήτησης του Bing χρησιμοποιεί και άλλες «ενδείξεις» για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Η επίσημη απάντηση της Microsoft τονίζει ότι η εταιρεία δεν «αντιγράφει» τη Google, και χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό (άνω των 1000) κριτηρίων αξιολόγησης αποτελεσμάτων με στόχο την παροχή όσο το δυνατόν ακριβέστερων αποτελεσμάτων. Ακόμη τονίζει ότι η γραμμή εργαλείων του Bing αποτελεί ένα από αυτά τα μέσα αξιολόγησης αποτελεσμάτων, που παράγει με βάση δικά της κριτήρια, σε συνδυασμό με τα κριτήρια άλλων μηχανών αναζήτησης.

Αναφέρεται επίσης στο ότι η Google ξεκίνησε το εν λόγω εγχείρημα, βασιζόμενη σε δύο περιστατικά του προηγούμενου χρόνου, όπου η εταιρεία είχε ενδείξεις ότι το Bing αντιγράφει τα αποτελέσματα αναζήτησής της.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...