Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ακόμα δεν είδαμε καλά καλά το usb 3 και η INTEL φέρνει το Thunderbolt



















Η νέα ομώνυμη τεχνολογία της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρίας παραγωγής επεξεργαστών Intel επιτρέπει τη σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τις διάφορες περιφερειακές συσκευές (π.χ. εκτυπωτές ή μηχανήματα ανάγνωσης και εγγραφής) με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων διπλάσιες και από αυτές που είναι εφικτές με το νέο USB 3.0, το οποίο δεν έχει καν αντικαταστήσει το σημερινό USB 2.0, που χρησιμοποιείται ακόμα ευρέως.

Πάντως, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η νέα τεχνολογία δεν πρόκειται να φτάσει στην μέγιστη δυνατή ταχύτητά της, επειδή η Intel επέλεξε να χρησιμοποιήσει καλώδια χαλκού, αντί για τα ταχύτερα, αλλά πιο ακριβά, καλώδια οπτικών ινών. Σταδιακά όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, η οποία αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία εδώ και χρόνια, θα αυξηθούν οι ταχύτητες του Thunderbolt για να προσεγγίσουν τις μέγιστες δυνατότητές του.

Έτσι, σε πρώτη φάση η ανώτερη ταχύτητα σύνδεσης της νέας τεχνολογίας θα είναι τα 10 Gigabits ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή διπλάσια από το USB 3.0 (4,8 Gb/δευτερόλεπτο) και πολύ μεγαλύτερη από το USB 2.0 (480 Μb/δευτερόλεπτο). Αν το Thunderbolt συνδυαστεί με οπτική ίνα, τότε η ταχύτητά του θεωρητικά μπορεί να δεκαπλασιαστεί στα 100 Gb/δευτερόλεπτο.

Η πρώτη εταιρία που θα κάνει χρήση της νέας τεχνολογίας, είναι η Apple, η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα την εφαρμόσει στη νέα σειρά φορητών υπολογιστών της Macbook Pro, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα παραγωγοί ηλεκτρονικών υπολογιστών -και πόσο γρήγορα- θα υιοθετήσουν το νέο πρότυπο μεταφοράς δεδομένων.

Αρχικά, όταν πρωτοανακοινώθηκε το 2009, το Thunderbolt είχε πάρει την κωδική ονομασία Light Peak. Η τελειοποίησή του και η σταδιακή αξιοποίησή του πλέον από τους παραγωγούς υπολογιστών και περιφερειακών αναμένεται να διευκολύνει τη διάδοση του βίντεο υψηλής ανάλυσης, ενώ γενικότερα θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των χρηστών-καταναλωτών, ενώ δεν αποκλείεται να μειώσει και τον αριθμό των καλωδίων που χρησιμοποιούνται. Η νέα τεχνολογία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση πολλαπλών σημάτων, με αποτέλεσμα να αρκεί ένα καλώδιο για το ρεύμα, την οθόνη και τα περιφερειακά.

Πάντως οι χρήστες, σε πρώτη φάση, μάλλον θα επιβαρυνθούν, αφού θα χρειαστεί να προμηθευτούν ειδικούς «προσαρμογείς» για να μπορούν να συνδέουν τις νέου τύπου υποδοχές του καλωδίου του Tunderbolt στις παλαιότερες συσκευές τους. Ερωτηματικό εξάλλου, σύμφωνα με τους αναλυτές, δημιουργείται για την τύχη του τωρινού κυρίαρχου προτύπου σύνδεσης USB, που σταδιακά θα αρχίσει να φαντάζει απελπιστικά αργό. Υπάρχουν πάντως κι εκείνοι που δεν έχουν πειστεί ότι το Thunderbolt θα κατακτήσει την αγορά, εκτοπίζοντας το USB.

Πάντως η Apple πιστεύει πολύ στο Thunderbolt και ανέφερε ότι τα νέα της μοντέλα MacBook Pro, που έχουν διπλάσια ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από την προηγούμενη γενιά, μπορούν να μεταφέρουν μια ολόκληρη ταινία Blu-ray σε λιγότερο από μισό λεπτό, χάρη στη νέα τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί στις «θύρες» σύνδεσης των φορητών υπολογιστών της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...