Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Εκτιμήσεις της Kaspersky Lab για το τοπίο του κυβερνοεγκλήματος έως το 2020


Η Kaspersky Lab παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της για το τοπίο των ηλεκτρονικών απειλών την περίοδο 2011-2020. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στην ανάλυση των κυριότερων αλλαγών της προηγούμενης δεκαετίας και των τάσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της νέας γενιάς προσωπικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και λειτουργικών συστημάτων...



Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, οι σημαντικότερες τάσεις της προηγούμενης δεκαετίας (2001-2010) ήταν:


Η ανάπτυξη κινητών και ολοένα και μικρότερων συσκευών: Οι χρήστες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο Internet από πολύ μικρές συσκευές, σχεδόν από κάθε σημείο. Έτσι, τα ασύρματα δίκτυα έχουν γίνει πλέον η πιο δημοφιλής μέθοδος σύνδεσης στο Διαδίκτυο

Η μετάβαση από τους απλούς ιούς στο κυβερνοέγκλημα

Η αδιαμφισβήτητη εδραίωση των Windows στην κορυφαία θέση των λειτουργικών συστημάτων για προσωπικούς υπολογιστές

Ο έντονος ανταγωνισμός στις mobile πλατφόρμες, χωρίς να υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος ηγέτης μέχρι τώρα

Η τεράστια ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων και των μηχανών αναζήτησης που αποτελούν σήμερα τις σημαντικότερες υπηρεσίες του Διαδικτύου

Η ανάπτυξη των αγορών μέσω Internet: Σε αυτό τον κλάδο, υπάρχουν εταιρείες με έσοδα που υποσκελίζουν ακόμη και τους ετήσιους προϋπολογισμούς κάποιων χωρών.

Όσον αφορά στην πιο χαρακτηριστική εξέλιξη της επόμενης δεκαετίας, η Kaspersky Lab πιστεύει ότι αυτή θα είναι το τέλος της κυριαρχίας των Windowsστην αγορά των λειτουργικών συστημάτων για συσκευές προσωπικής χρήσης. Παρότι το προϊόν της Microsoft θα παραμείνει η βασική πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις, οι απλοί χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα λειτουργικών συστημάτων, η οποία μάλιστα θα αυξάνεται διαρκώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα, ο αριθμός των συσκευών που χρησιμοποιούν Windows για την πρόσβαση στο Internet είναι περίπου ίδιος με αυτόν των συσκευών που χρησιμοποιούν άλλες πλατφόρμες. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οι τελευταίες ξεπερνούν σε αριθμό τις αντίστοιχες συσκευές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Microsoft.

Η αύξηση του αριθμού των λειτουργικών συστημάτων θα επηρεάσει και το τοπίο των ηλεκτρονικών απειλών. Οι εγκληματίες του Διαδικτύου δε θα μπορούν να δημιουργήσουν κακόβουλους κώδικες για μεγάλο αριθμό πλατφόρμων. Έτσι, θα έχουν δυο επιλογές: είτε θα επιλέξουν να επιτεθούν εναντίον πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων, ώστε να έχουν πολλές συσκευές υπό τον έλεγχο τους, είτε θα εξειδικευθούν σε επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιούν συστήματα Windows. Εκτιμάται ότι η δεύτερη επιλογή θα είναι πιο ελκυστική για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Έως το 2020, οι επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων χρηστών θα γίνουν πιο περίπλοκες για τους κυβερνοεγκληματίες. Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών και υπηρεσιών e-banking θα συνεχίσει να αυξάνεται, ωστόσο, η χρήση συστημάτων βιομετρικής αναγνώρισης και εξειδικευμένων λύσεων για την ασφάλεια των πληρωμών θα κυριαρχήσει στην αγορά και θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες για τους απατεώνες του Διαδικτύου.

Οι αλλαγές στα λειτουργικά συστήματα θα επηρεάσουν και τις τεχνικές ανάπτυξης κακόβουλων προγραμμάτων. Πολλοί κυβερνοεγκληματίες που στόχευαν σε συστήματα Windows, θα πρέπει να προσαρμοστούν στην εκμετάλλευση νέων λειτουργικών συστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι σύγχρονοι κυβερνοεγκληματίες θα χρειαστεί να «στρατολογήσουν» μια νέα γενιά απατεώνων που θα μπορούν να δημιουργήσουν κακόβουλους κώδικες για τις καινούριες πλατφόρμες. Ωστόσο, αυτές οι «σχέσεις συνεργασίας» δεν θα κρατήσουν για πάντα, οπότε είναι πιθανό να παρατηρηθούν «μάχες» μεταξύ μεμονωμένων hackers ή «online συμμοριών».

Μέχρι το 2020, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εγκληματική δραστηριότητα στο Διαδίκτυο θα χωριστεί σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη θα αφορά επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις επιθέσεις θα είναι κατά παραγγελία, καθώς στη μαύρη αγορά θα υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για ενέργειες με στόχο τη βιομηχανική κατασκοπία, την κλοπή βάσεων δεδομένων και τη σπίλωση της φήμης εταιρειών. Οι hackersκαι τα εταιρικά τμήματα πληροφορικής θα βρεθούν αρκετές φορές αντιμέτωποι. Παράλληλα, οι κυβερνητικές αρχές που ασχολούνται με το έγκλημα στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Πέρα από τις τελευταίες εκδόσεις συστημάτων Unix, οι αρχές θα ασχολούνται κυρίως με ζητήματα που αφορούν πλατφόρμες Windows.

Η δεύτερη κατηγορία επιθέσεων θα έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα μας. Πρόκειται για επιθέσεις που θα στρέφονται εναντίον συστημάτων μεταφοράς/ μετακινήσεων και άλλων υπηρεσιών. Η νέα γενιά των hackers θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτά τα συστήματα, ώστε να εξασφαλίσει διάφορα κέρδη από αυτά. Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες τους θα επικεντρωθούν στην εισβολή, στην κλοπή, στην αφαίρεση και στην παραποίηση προσωπικών δεδομένων πελατών.

Το Internet θα συνεχίσει να είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο που θα συνδυάζει την επικοινωνία, τη διασκέδαση και την ενημέρωση, με τις online αγορές και πληρωμές. Η βάση χρηστών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με τη χρήση διάφορων απομακρυσμένων και «έξυπνων» συσκευών που θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ή να μεταφέρουν πληροφορίες, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.

Τα botnets, μια από τις πιο ικανές ηλεκτρονικές απειλές του σήμερα, θα εξελιχθούν δραματικά μέσα στη δεκαετία, περιλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες κινητές συσκευές που αξιοποιούν το Διαδίκτυο. Έτσι, οι «υπολογιστές zombie», όπως τους ξέρουμε σήμερα, θα αποτελέσουν παρελθόν.

Επιπλέον, αναμένεται ότι θα υπάρξουν μαζικές αλλαγές στις τεχνολογίες και τα εργαλεία επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί ιδιαίτερα η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και ότι η online επικοινωνία θα βελτιωθεί σημαντικά, σε βαθμό που θα έρθει αρκετά πιο κοντά στη φυσική. Μέχρι το 2020, δε θα χρειάζεται καν πληκτρολόγιο για την επικοινωνία μέσω Internet. Αυτό σημαίνει ότι οι spammers θα πρέπει να αναζητήσουν νέες μεθόδους για την εξάπλωση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας τους. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab αναμένουν ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να βάλουν στο στόχαστρο κινητές συσκευές, αφήνοντας πίσω τα desktop συστήματα. Έτσι, ο όγκος του mobile spam θα αυξηθεί εκθετικά. Παράλληλα, το κόστος της επικοινωνίας με βάση το Internet θα συρρικνωθεί, λόγω της ανάπτυξης ειδικών συστημάτων. Έτσι, οι χρήστες θα ανησυχούν πολύ λιγότερο για το πιθανό κόστος από την προώθηση ανεπιθύμητου διαφημιστικού υλικού.

Το παλιό ρητό που λέει ότι «Η γνώση είναι δύναμη», θα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο «αγώνας δρόμου» για την ανάπτυξη συστημάτων που θα συλλέγουν, θα διαχειρίζονται, θα αποθηκεύουν και θα χρησιμοποιούν πληροφορίες για όλους και για όλα, θα καθορίσει τη φύση των απειλών της επόμενης δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία των προσωπικών – ιδιωτικών δεδομένων θα είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα για τον κλάδο της ασφάλειας πληροφοριών.
Πηγή: Kaspersky

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...