Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Tο πρώτο ελληνικό “ηχο – βιβλίο”


Ένα πολύτιμο εργαλείο, το πρώτο ελληνικό “ηχο – βιβλίο”, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.
Την εκδήλωση της πολυμεσικής παρουσίασης του βιβλίου “Ο δρόμος του φεγγαριού” άνοιξε η περφόρμανς “Δέησις” ενώ ακολούθησε ενημέρωση από πάνελ ομιλητών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σημασία της λειτουργικότητας και της εφικτής προσβασιμότητας των ηχο- βιβλίων σε άτομα με διαφορετικές μορφές αναπηρίας όπως…

κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης αλλά και ηλικιωμένων.

Όπως τονίστηκε, το κόστος των ψηφιακών ακουστικών βιβλίων θα ήταν μικρότερο αν εγκαταλειφθεί η εξειδικευμένη σχεδίαση για κάθε βιβλίο, αν υπήρχε δηλαδή “ένας οικουμενικός σχεδιασμός ώστε το κόστος της μετατροπής να ήταν μικρότερο” όπως επισήμανε ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Κουρουπέτρογλου.

Με βάση την αρχή ότι η αναπηρία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζώσα εμπειρία και όχι ως ασθένεια έγινε λόγος για την αναγκαία προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες ακόμα και σε ενημερωτικές εκδηλώσεις.
“Το ηχο-βιβλίο δεν είναι απλώς ένα ηχογραφημένο αφήγημα αλλά η αποτύπωση συναισθημάτων μέσα από μουσικές γέφυρες και φυσικούς ήχους” επισήμανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας.

Τονίστηκε ακόμη ότι η χώρα μας πρέπει να κάνει πολλά βήματα ακόμη ώστε να αποκτήσει μια ικανοποιητική βιβλιοθήκη ακουστικών βιβλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες διατίθενται περισσότερα από ένα εκατομμύριο ψηφιακά, προσβάσιμα, βιβλία όταν στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα διακόσια.


Πηγή: www.newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...