Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επιπτώσεις στις αγορές τεχνολογίας από τον σεισμό στην Ιαπωνία


Μια σειρά από γνωστές ιαπωνικές εταιρίες σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία τους, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού και του καταστροφικού τσουνάμι που ακολούθησε, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για πιθανές ευρύτερες διεθνείς επιπτώσεις σε διάφορες τεχνολογικές αγορές, οι οποίες, άμεσα ή έμμεσα, εξαρτώνται από τα ιαπωνικά προϊόντα.

Η Ιαπωνία είναι έδρα πολλών τεχνολογικών “γιγάντων”, πολλοί από τους οποίους έχουν σταματήσει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την παραγωγή τους, είτε λόγω ζημιών, είτε<…>

-το κυριότερο- προκειμένου να διενεργήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις τους, πράγμα που σημαίνει καθυστερήσεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας διαφόρων τεχνολογικών τομέων.

Η Sony, η Panasonic, η Toshiba, η Canon κ.α. είναι ανάμεσα στις εταιρίες, σύμφωνα με το BBC, που έχουν επηρεαστεί από την τρομερή καταστροφή. Η Panasonic ανακοίνωσε ότι οι συνεχείς μετασεισμοί την έχουν εμποδίσει να επιθεωρήσει δύο εργοστάσιά της στη βόρεια Ιαπωνία. Η Sony επιβεβαίωσε ότι εθελοντικά ανέστειλε τη λειτουργία σε επτά βιομηχανικές μονάδες της, ενώ το Κέντρο Τεχνολογίας της στο Σεντάϊ, που επλήγη κατ’ εξοχήν από το σεισμό, αναγκάστηκε να κλείσει λόγω ζημιών.

Η Toshiba, που παράγει περίπου το ένα τρίτο των τσιπ μνήμης NAND διεθνώς (μεταξύ άλλων, υπάρχουν στο iPad της Apple), ανακοίνωσε ότι επαναλειτουργεί το εργοστάσιό της στη βόρεια Ιαπωνία, παρόλα αυτά οι τιμές των τσιπ μνήμης έχουν ήδη πάρει την ανιούσα.

H Canon έκανε γνωστό ότι υπέστησαν σοβαρές ζημιές τρία εργοστάσιά της, που κατασκεύαζαν οθόνες LCD, φακούς και εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης (inkjet).

Εξάλλου, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων και ερευνών TeleGeography, αρκετά υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου στις θάλασσες της Ιαπωνίας, κυρίως μεταξύ Τόκιο και Σεντάϊ, υπέστησαν ζημιές από το σεισμό. Παρόλα αυτά, αντίθετα με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των τεχνολογικών εταιριών, οι υποδομές επικοινωνιών της χώρας γενικά δεν υπέστησαν σοβαρά πλήγματα, με αποτέλεσμα δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου προβλήματα στις συνδέσεις του Ίντερνετ. Πάντως, τουλάχιστον 879.000 σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και 475.000 γραμμές οπτικών ινών τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όπως επίσης περισσότεροι από 11.000 σταθμοί ασύρματων επικοινωνιών.



Πηγή: www.newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...