Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διαχειριστής του tainies.org: “Δεν κρυβόμουν και δεν έκανα κάτι παράνομο”


Toν 25χρονο από την Ξάνθη που έγινε πανελλαδικώς γνωστός, όταν συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,ως διαχειριστής της ιστοσελίδας tainies.org συνάντησε το XanthiPress.gr.Ο νεαρός που διέθετε μια από τις πιο γνωστές σελίδες, με υλικό που σχετίζεται με ταινίες μίλησε για την περιπέτειά του, εν αναμονή του βουλεύματος για την υπόθεσή του. Η υπόθεσή του συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων ξανθιωτών μέσα από το XanthiPress.gr που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή το θέμα. Αντικρούει τις κατηγορίες που του αποδίδονται σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία ταινιών, και περιγράφει όσα είχαν γίνει πριν από λίγους μήνες.

Με το λάπτοπ στο χέρι τον έπιασε η Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος

Ο Ι.Γ. από την Ξάνθη, είδε στο σπίτι του ένα ξημέρωμα Σαββάτου, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος…




από τη Θεσσαλονίκη την ώρα που ο υπολογιστής του ήταν ανοιχτός στη διαχείριση του συγκεκριμένου δικτυακού τόπου και δεν προσπάθησε να τον κλείσει! «Δεν αρνήθηκα ότι είμαι ο διαχειριστής της σελίδας tainies.org και ούτε κρυβόμουν» λέει γιατί δεν πίστευε και δεν πιστεύει ακόμη και σήμερα ότι έκανε κάτι παράνομο . Το πρώτο καιρό πάντως είχε την απορία για τον τρόπο που τον βρήκαν οι διωκτικές αρχές, μέχρι να διαπιστώσει ότι ένα mail που χρησιμοποίησε στο Facebook ήταν η αιτία που βρέθηκαν στα ίχνη του οι άνθρωποι της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικού Έργου.
«Η σελίδα όπως και όλο το internet βασίζεται στη λογική του sharing όπως λειτουργούν και τα κοινωνικά δίκτυα σαν το facebook όπου οι χρήστες μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες και αναπαράγουν οπτικό υλικό. Δεν παρέπεμπα ποτέ σε παράνομα υλικό, όπως κατηγορούμαι ενώ υπήρχε σαφής αναφορά στο tainies.org ότι είναι παράνομο το downloading και ότι απαγορεύεται να αναρτά κάποιος σχετικά links. Στη σελίδα μου μπορούσε κάποιος να βρει χρήσιμες πληροφορίες για ταινίες, να δεί το trailer μιας ταινίας και links για σελίδες που θα μπορούσαν να τον καθοδηγήσουν ώστε να τις παρακολουθήσει σε νόμιμες πλατφόρμες (Youtube, Veevr, Veoh) και όχι να τις κατεβάσει».

“Ασχολούνται με μένα και όχι με τον παράνομο τζόγο.”

Την ίδια στιγμή, αναφέρει, υπάρχουν δεκάδες ελληνικά site που παραπέμπουν απευθείας σε παράνομα downloads, υπάρχουν site που μεταδίδουν σειρές της ελληνικής τηλεόρασης και, γενικότερα, σελίδες με παράνομες δραστηριότητες όπως το παράνομα στοίχημα , με τις οποίες θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί η Δίωξη και όχι με τον ίδιο, αναφέρει.
«Οι σελίδες και τα blogs που διαθέτουν οδηγίες και αναπαράγουν ταινίες όπως και τα σχετικά προγράμματα που κυκλοφορούν, λειτουργούν ανεμπόδιστα σε όλο τον κόσμο και όπου επιχειρήθηκαν ανάλογες διώξεις, όπως στην Ισπανία και την Σουηδία υπήρξαν μαζικές αθωώσεις για τους διαχειριστές των σελίδων», αναφέρει ο Ι.Γ.
Υπάρχει άγνοια για το ίντερνετ

Ένα ζήτημα που τον απασχολεί , μετά από όσα πέρασε, είναι η έλλειψη γνώσης του διαδικτύου και, ιδιαίτερα, της λογικής του sharing στους έλληνες δικαστές. «Διαπίστωσα ότι μετά τη σύλληψή μου κάποιοι άνθρωποι επιχειρούσαν να πείσουν τον εισαγγελικό λειτουργό για πράγματα απίθανα, προσπαθώντας να εκμεταλευτούν το γεγονός ότι δεν διαθέτει ειδικές γνώσεις στο θέμα του διαδικτύου και αυτό με φοβίζει. Άλλωστε στη δικογραφία υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες , υποστηρίζει, καθώς όλα έγιναν ξαφνικά και δεν είχα τη δυνατότητα να εξηγήσω με επάρκεια τι συμβαίνει σε ανθρώπους που δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν την εξοικείωση που έχω εγώ με το διαδίκτυο. Πιστεύω πως αν μου έδιναν το χρόνο να εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει στο ίντερνετ και στη σελίδα μου, σήμερα η υπόθεση θα είχε λήξει.» Πιστεύει πάντως ακράδαντά ότι είτε στο Συμβούλιο Πλημμελιοδικών, είτε στο ακροατήριο – αν η υπόθεση οδηγηθεί εκεί- οι κατηγορίες θα καταρρεύσουν πανηγυρικά.

Ειδικότερα για το θέμα των κερδών, επαναλαμβάνει αυτό που έχει αναφέρει και στην ανάκριση. Ότι ενεργοποίησε τη δυνατότητα δωρεάς, μόλις για μερικές μέρες και αποκόμισε μόλις 0,67 ευρώ, όπως αποδείχτηκε από την άρση τραπεζικού απορρήτου, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.
Πρωτόγνωρη υπόθεση

Ο νεαρός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και αναμένει το βούλευμα για την υπόθεσή του. Οι περιοριστικοί όροι πάντως του δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθώς κανόνιζε να δουλέψει στο εξωτερικό αλλά πλέον δεν μπορεί να βγει από τη χώρα. Η υπόθεσή του, πάντως,είναι πρωτόγνωρη και θα απασχολήσει τις διωκτικές αρχές, το νομικό κόσμο και τους ανθρώπους του διαδικτύου για αρκετό διάστημα καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...