Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Magnet Links – Η μετεξέλιξη των Torrents και ο “θάνατος” (με την καλή έννοια) των Tracker


Η εμφάνιση του πρωτοκόλλου bitTorrent και των αρχείων .torrent έφερε μια επανάσταση στην ανταλλαγή αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή (peer 2 peer, P2P). Ένα και μόνο αρχείο torrent περιέχει την πληροφορία για να γίνει download σωστά μια πλειάδα αρχείων (μέχρι και χιλιάδες στο ίδιο torrent) από υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο. Μήπως όμως έρχεται η στιγμή που ακόμα και το ένα αυτό αρχείο δεν θα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί ο ίδιος ακριβώς στόχος?

Αν κάτσουμε λίγο και σκεφτούμε τι μας παρέχει το ένα μικρό αρχείο torrent, συνειδητοποιούμε πως είναι περισσότερο από εντυπωσιακό.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, να θέλατε να συλλέξετε όλα τα λογοτεχνικά bestsellers του 20ου αιώνα σε PDF. Με κάποιο παλιότερο P2P σύστημα, θα έπρεπε<…>



να τα ψάχνετε ένα-ένα. Με την προϋπόθεση, βέβαια, πως έχετε επενδύσει μερικούς μήνες για να ξέρετε ποιά αρχεία θέλετε να ψάξετε. Με το bitTorrent, αρκεί ένας χρήστης να έχει κάνει όλη αυτή τη δουλειά, να έχει ανεβάσει το αρχείο torrent σε έναν tracker, και μετά ο καθένας από εμάς μπορεί, έχοντας βρει το αρχείο αυτό, να κατεβάσει τεράστιες συλλογές: Ολόκληρη τη δισκογραφία των Rolling Stones, όλες τις ταινίες του James Bond σε ποιότητα 1080p, όλες τις ταινίες που ήταν υποψήφιες στα όσκαρ, όλες τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Bruce Willis, πραγματικά δεν υπάρχει όριο. Κι ολα αυτά με ένα αρχείο torrent των λίγων kilobytes και μηδέν περεταίρω ψάξιμο.

Βέβαια, όσο εντυπωσιακό και αν είναι το επίτευμα του bitTorrent, δεν είναι ακόμα τέλειο. Για παράδειγμα, το σύστημα των tracker έχει τα μειονεκτήματά του: ένας tracker μπορεί να έχει εκατοντάδες που να μοιράζονται ένα torrent, ένας άλλος μπορεί να μην έχει κανέναν, για το ίδιο torrent. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες, όπως οι DHT και PEX, που είναι ουσιαστικά νέοι τρόποι να προστίθενται χρήστες (Peers) που περιέχουν το αρχείο που θέλουμε να κατεβάσουμε χωρίς να στηρίζονται στους trackers.

Υπάρχει όμως μία τεχνολογία η οποία μπορεί ενδεχομένως να εξαλείψει την ανάγκη των Tracker για την ανταλλαγή αρχείων μέσω bitTorrent. Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται Magnet Links. Ενω δεν είναι ιδιαίτερα καινούρια – υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια – ο κόσμος έχει αρχίσει να την διαπιστώνει σχετικά πρόσφατα, κυρίως αφοτου το Pirate Bay την προσέθεσε στις σελίδες των torrents του.

Τι διαφορά έχουν όμως τα magnet links με τα torrent? Το κάθε αρχείο torrent περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες, όπως είναι το url του tracker, τα ονόματα των αρχείων που περιλαμβάνει, τους hash codes για τα αρχεία κλπ. Για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει οι BitTorrent indexers να αποθηκεύουν τα αρχεία torrent στους server τους, πράγμα που δίνει νομικό πάτημα στις διάφορες υπηρεσίες (RIAA, MPAA κλπ) να κλείσουν αυτά τα sites – αυτό που συνέβη αντίστοιχα σε εμάς με το gamato.info και τον greek tracker (thegt.net).

Το magnet link, από την άλλη μεριά, δεν είναι αρχείο. Όπως λέει και το όνομά του, είναι ένα link, ένας σύνδεσμος, συγκεκριμένα του τύπου Magnet URI sceme. Όπως η πληροφορία ενός URL δείχνει σε μια ορισμένη σελίδα στο internet, η πληροφορία του Magnet link δείχνει στο περιεχόμενο του αρχείου ή των αρχείων στα οποία συνδέεται, συγκεκριμένα στο κρυπτογραφημένο hash value του περιεχομένου.

Τι αλλάζει λοιπόν στο πρωτόκολλο bitTorrent με τη χρήση των magnet links? Κατ’ αρχάς, οι bitTorrent indexers δεν είναι αναγκασμένοι να έχουν αρχεία torrent στους server τους, μόνο μερικά κομμάτια δεδομένων (τα magnet links) τα οποία θα επιτρέψουν στις εφαρμογές των torrent να κάνουν την υπόλοιπη δουλειά. Για την ακρίβεια, το magnet link δεν υπάρχει καν λόγος να βρίσκεται σε κάποιον bitTorrent indexer. Μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα στους χρήστες σαν αρχείο text ή μέσα σε ένα e-mail.

Θεωρητικά, τα magnet links δεν έχουν κανένα μειονέκτημα έναντι των αρχείων torrent. Για την ακρίβεια, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το κατέβασμα πολύ πιο γρήγορο, καθώς επιτρέπουν στα προγράμματα όπως το utorrent να κατεβάσουν από peers που έχουν ακριβώς το ίδιο αρχείο (σαν περιεχόμενο) αλλά με διαφορετικό όνομα.

Βέβαια, επειδή η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί. Μέχρι πρόσφατα (και μέχρι που τα ενσωμάτωσε το Pirate Bay), οι περισσότεροι bitTorrent clients δεν υποστήριζαν καθόλου τα magnet links. Επίσης, οι bitTorrent indexers δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει σε ένα μοναδικό format για το link, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές υλοποιήσεις.

Τέλος, τα magnet links ορισμένων site, τα οποία δεν περιέχουν κάποιες πληροφορίες που βρίσκονται στα torrents, όπως για παράδειγμα η λίστα των αρχείων. Και ενώ τα αρχεία θα κατέβουν σωστά από το uTorrent, δεν έχουμε για παράδειγμα τη δυνατότητα να επιλέξουμε μερικά μόνο από τα αρχεία – π.χ. μόνο όλες τις ταινίες του James Bond χωρίς εκείνη με το George Lazenby (που δεν θα μπω καν στον κόπο να ψάξω ποιά απ’ όλες ήτανε…)

Όμως αυτά είναι προσωρινά προβλήματα τα οποία σύντομα θα επιλυθούν. Ήδη λειτουργεί ο πρώτος bitTorrent indexer (με το εμπνευσμένο όνομα torrIndex) που περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο magnet links. Και καθώς η υποστήριξη θα αυξάνεται από πλευράς των προγραμμάτων και των indexers, η μέρα που τα magnet links θα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τα torrent ίσως να είναι πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε…


Πηγή: www.pcsteps.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...