Η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού, ο οποίος -όπως προβλέπεται- θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο διαστημικός σταθμός, που φέρει την ονομασία Tiangong ή αλλιώς «Το ουράνιο Παλάτι», θα μπορεί να φιλοξενήσει τριμελές πλήρωμα. Όπως είχε συμβεί και με το Mir, ο κινεζικός σταθμός θα διαθέτει εξοπλισμό, ο οποίος θα είναι συμβατός με τα διεθνή πρότυπα...
Με βάρος που θα φτάνει τους 66 τόνους, θα περιλαμβάνει δύο εργαστήρια, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την αστρονομία, τη μικροβαρύτητα και διάφορα βιολογικά πειράματα. Η κεντρική μονάδα θα έχει έκταση μόλις 18 x 4 μέτρα και θα είναι μακράν μικρότερη τόσο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όσο και από το ρωσικό Mir.
Η κατασκευή του θα γίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Το πρώτο τμήμα θα μεταφερθεί στο διάστημα εντός του 2011, όπου θα πραγματοποιηθούν δοκιμές πρόσδεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ θα ακολουθήσει μία επανδρωμένη αποστολή από τριμελές πλήρωμα, που θα παραμείνει στον σταθμό για 20 μέρες.
Το τρίτο κομμάτι θα μεταφερθεί στο διάστημα το 2015, και θα μπορεί να φιλοξενήσει το πλήρωμα για 40 μέρες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ολοκλήρωση του σταθμού.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο σχέδιο εκ μέρους της Κίνας, η οποία προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος στο διάστημα. Έχουν περάσει μόλις δέκα χρόνια από τότε που η Κίνα έθεσε για πρώτη φορά σε τροχιά έναν αστροναύτη και τρία χρόνια από τότε που πραγματοποίησε τον πρώτο της διαστημικό περίπατο.
Όσο για το όνομα του διαστημικού σταθμού, όσο όμορφο και αν ακούγεται το «Ουράνιο Παλάτι», αυτό είναι προσωρινό, καθώς η Κίνα έχει ζητήσει ήδη από απλούς πολίτες να προτείνουν πιθανά ονόματα τόσο για τον σταθμό όσο και για το διαστημικό αεροσκάφος που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του.
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου