Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ποδηλάτες στις πόλεις «κινδυνεύουν από την εισπνοή αιθάλης»

Οι ποδηλάτες στις μεγάλες πόλεις εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αιθάλης στους πνεύμονες και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, προειδοποιούν ερευνητές στη Βρετανία.

To φαινόμενο «μπορεί να οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως το γεγονός ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά και πιο γρήγορα σε σχέση με τους πεζούς και βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις των οχημάτων» αναφέρουν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου.

Η αιθάλη είναι σωματίδια άνθρακα -στην ουσία μικροσκοπικά αιωρούμενα κάρβουνα- που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η νέα μελέτη ... δεν εξέτασε για τυχόν βλάβες στην υγεία των ποδηλατών, σύμφωνα όμως με προηγούμενες έρευνες, η αιθάλη μπορεί να μειώσει την πνευμονική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Προκειμένου να μετρήσει την έκθεση των ποδηλατών σε σωματίδια άνθρακα, η ομάδα του καθηγητή Τζόναθαν Γκριγκ συνέλεξε δείγματα φλέγματος από πέντε ποδηλάτες και πέντε μη ποδηλάτες στο Λονδίνο. Όλοι είχαν ηλικία από 18 έως 40 ετών, δεν κάπνιζαν και ήταν υγιείς.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αιθάλης στα μακροφάγα κύτταρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία βρίσκονται χαμηλά στους αεραγωγούς και απορροφούν ξένα σωματίδια.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα μακροφάγα κύτταρα που αποβάλλουν στο φλέγμα οι ποδηλάτες περιέχει 2,3 φορές περισσότερη αιθάλη συγκριτικά με τους πεζούς. Η πιθανότητα να οφείλεται στην τύχη αυτή η διαφορά είναι μόλις 1 στις 100, ανέφεραν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπνευστικού Συστήματος, το οποίο πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ.

«Τα δεδομένα μας αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι η έκθεση σε σωματίδια άνθρακα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζονται ποδηλατικές διαδρομές» σχολίασε ο Δρ Σινέντου Νουοκόρο, μέλος της ερευνητικής ομάδας και λάτρης του ποδήλατου.

«Το κατά πόσο η ποδηλασία σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις σε υγιή άτομα είναι κάτι που εξετάζεται σε μια μεγαλύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη» διευκρίνισε.






Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...