Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Χάλασε στις δοκιμές το διαστημόπλοιο του Τζεφ Μπέζος , του ιδρυτή της Amazon

Το τουριστικό διαστημικό σκάφος που αναπτύσσει ο Τζεφ Μπέζος, ο ελληνικής καταγωγής ιδρυτής της Amazon, απέτυχε σε μη επανδρωμένη δοκιμή λόγω μιας «αστάθειας» που εμφανίστηκε σε ύψος 13.700 μέτρων.

«Την περασμένη εβδομάδα χάσαμε το όχημα στη διάρκεια μιας δοκιμής ανάπτυξης, ενώ πετούσε με ταχύτητα Mach 1,2» παραδέχτηκε με καθυστέρηση ο Μπέζος σε μήνυμα που αναρτήθηκε αργά την Παρασκευή στο δικτυακό τόπο της εταιρείας του, Blue Origin.

Όπως εξήγησε, η ομάδα εδάφους αναγκάστηκε να...

απενεργοποιήσει τον πυραυλοκινητήρα του σκάφους, το οποίο συνετρίβη στην έρημο, κοντά στο διαστημοδρόμιο της εταιρείας στο Τέξας,

Μετά την απόφαση της NASA να παροπλίσει τα διαστημικά λεωφορεία, η Blue Origin έγινε μία από τις ιδιωτικές εταιρείες που εξασφάλισαν συμβόλαια με την υπηρεσία, προκειμένου να αναλάβουν στο μέλλον τις μεταφορές φορτίων και πληρωμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πάντως το σκάφος που καταστράφηκε στη δοκιμή της περασμένης εβδομάδας δεν προοριζόταν για αποστολές της NASA, όπως διευκρινίζει η Wall Street Journal, η οποία είχε αποκαλύψει πρώτη το θέμα της αποτυχημένης δοκιμής. Το σκάφος είχε σχεδιαστεί για υποτροχιακές τουριστικές εξορμήσεις στο όριο του Διαστήματος, μια νέα αγορά για το μέλλον στην οποία επενδύουν κι άλλες εταιρείες.

Η Blue Origin αναπτύσσει ξεχωριστά ένα υποτροχιακό σκάφος για πληρώματα, καθώς και ένα σκάφος για τη μεταφορά αστροναυτών σε τροχιά για λογαριασμό της NASA, διευκρίνισε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας.

Επένδυση με ρίσκο

Μια πρώτη έκδοση του σκάφους που καταστράφηκε την περασμένη εβδομάδα είχε δοκιμαστεί με επιτυχία στα τέλη του 2006.

Η αποτυχία της νέας δοκιμής αναδεικνύει τώρα το πόσο μεγάλα είναι τα ρίσκα ακόμα και στη σύγχρονη διαστημική βιομηχανίας.

Η Space X, η νέα εταιρεία του συνιδρυτή του PayPal Έλον Μασκ, είχε τρεις αποτυχίες στις εκτοξεύσεις των πυραύλων της πριν φτάσει τελικά στην επιτυχία: Αργότερα φέτος, η κάψουλα Dragon της εταιρείας θα γίνει το πρώτο ιδιωτικό σκάφος που εκτοξεύεται στον ISS.

Περισσότερο γνωστή στο κοινό είναι ίσως η Virgin Galactic, η διαστημική εταιρεία που προσέθεσε στον όμιλο Virgin o μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η εταιρεία έχασε τρεις υπαλλήλους της το 2007 όταν σημειώθηκε έκρηξη κατά τις δοκιμές του συστήματος προώθησης για το τουριστικό διαστημόπλοιο SpaceShip Two.

H Virgin Galactic συνεχίζει τώρα τις δοκιμές στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, δεν έχει όμως διευκρινίσει πότε σκοπεύει να αρχίσει τις υποτροχιακές πτήσεις αναψυχής.

Πηγή: In.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...